Ce spun experții despre ultima vizită a lui Igor Dodon la Moscova

  • 09 Septembrie 2019 16:18
Ce spun experții despre ultima vizită a lui Igor Dodon la Moscova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că a obținut în urma discuțiilor cu omologul său rus Vladimir Putin, reduceri semnificative a prețului la gaze în următoarea jumătate de an. Igor Dodon a avut săptămâna trecută două vizite la Moscova și una la Bruxelles. El optează în continuare pentru o politică externă echilibrată a Republici Moldova, între est și vest. În același timp, experții remarcă o apropiere tot mai vizibilă a lui Igor Dodon față de Moscova.

Începând cu 1 octombrie, Rusia ar putea reduce tariful la gaze pentru R. Moldova, cu 10-15 dolari pentru o mie de metri cubi, iar reduceri mai semnificative ar putea fi acordate după 1 ianuarie, a declarat Igor Dodon. Presa internațională a scris, însă, că în prezent se atestă o scădere accentuată a prețului la gaze pe piața internațională și se așteaptă o scădere a prețului gazelor livrat de Gazprom cu 13%.

În aceste condiții, rămâne de văzut în ce măsură reducerea prețului pentru Republica Moldova va fi determinată de piața internațională și în ce măsură de  discuțiile dintre Vladimir Putin și Igor Dodon, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Veaceslav Ioniță.

Igor Dodon a declarat că a discutat și la Bruxelles chestiuni legate de securitatea energetică a Republicii Moldova, dar și reformele în domeniul justiției și colaborării cu NATO, insistând pe neutralitatea declarată încă din 1991 a Republicii Moldova.

Igor Dodon susține că în prezent există o conjunctură externă și internă favorabilă și pentru reglementarea politică a conflictului transnistrean și a exclus scenariul federalizării Republicii Moldova.

El a subliniat poziția sa pentru o politică externă echilibrată, atât în relația cu estul, cât și cu vestul.

În opinia analistului politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, comportamentul lui Igor Dodon, care a discutat cu Vladimir Putin inclusiv discursul pe care îl va susține la Adunarea Generală a ONU, denotă un grad tot mai mare de supunere față de Federația Rusă. În aceste condiții, potrivit lui Anatol Țăranu, scenariul federalizării Republicii Moldova, în interesele Moscovei este mai iminent ca oricând după războiul de la Nistru.

Amintim că la începutul săptămânii trecute Igor Dodon a avut o vizită la Moscova, după care a mers la Bruxelles, iar, ulterior, a revenit la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15
Ploaie ușoară
Umiditate:67 %
Vint:2,6 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
15

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău