Ce se știe despre „agenții operativi” ruși din spatele „campaniei maligne” din R. Moldova (Revista presei)

  • 27 Iunie 2023 09:17
Ce se știe despre „agenții operativi” ruși din spatele „campaniei maligne” din R. Moldova (Revista presei)

Ce se știe despre „agenții operativi” ruși din spatele „campaniei maligne” din R. Moldova - Europa Liberă a documentat surse deschise pentru a afla cine sunt cei șapte cetățeni ruși sancționați la începutul lunii iunie de Statele Unite pentru implicarea lor în tentativele de destabilizare a R. Moldova în favoarea Federației Ruse.

Spre deosebire de politicieni moldoveni și oameni de afaceri ruși sancționați anterior de guverne occidentale sub acuzații asemănătoare, cei șapte sunt niște necunoscuți, iar numele lor, date publicității de Guvernul Statelor Unite, nu spun mai nimic publicului larg. Europa Liberă a consultat numeroase surse publice, disponibile online, pentru a înțelege mai bine cine sunt cei sancționați. Cel puțin doi au călătorit în R. Moldova ca turiști în timpul protestelor antiguvernamentale organizate de Partidul Șor, în luna februarie 2023. Datele din surse deschise sugerează că încă unul dintre cei sancționați are legături cu organizația neo-nazistă „Ruskii Obraz”, iar altul - cu structuri ale oligarhului rus, Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor „Wagner”. Cuplul Alexei Losev și Anna Travnikova: În prima jumătate a lunii februarie 2023, un cuplu din Rusia ajungea în R. Moldova, spunând la intrarea în țară că se află în vacanță. Vizita celor doi a coincis cu perioada în care Partidul Șor făcea pregătiri pentru noi proteste antiguvernamentale, despre care guvernul și președinta Maia Sandu spuneau că urmăresc destabilizarea R. Moldova conform unul plan interceptat de serviciile secrete ucrainene și transformarea ei într-o zonă de unde Rusia poate amenința Ucraina.  Pe larg citiți pe pagina Europei Libere.

 „Singura țară care constituie o amenințare pentru Republica Moldova este Federația Rusă”, titrează Jurnal.md, care-l citează pe deputatul Oazu Nantoi. Riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova nu sunt epuizate, iar pentru ca țara să fie protejată de un adevărat scut, este nevoie de aderarea la o organizație de apărare colectivă. „Trebuie să le spunem lucrurilor pe nume. Singura țară care constituie o amenințare pentru Republica Moldova este Federația Rusă. Astăzi, noi suntem apărați de armata ucraineană, de poporul ucrainean. Însă, noi ținem minte cum la 26-27 aprilie anul trecut, rachetele rusești au distrus podul peste limanul din Zatoka, noi ținem cum a fost ocupată Insula Șerpilor, noi ținem minte că exista riscul real să fie atacată și Republica Moldova, și în 2014, și în 2022”, a adăgat Oazu Nantoi. „Prin urmare, noi avem nevoie de o discuție serioasă în societate, prin care să fie șocat omul de rând și să înțeleagă pericolele și faptul că numai într-un sistem colectiv de apărare, care este Alianța Nord-Atlantică, noi ne vom alege cu acea protecție care va permite inclusiv să avem creștere economică, fără de care noi nu avem nicio perpsectivă”, a conchis parlamentarul.

Portalul Anticorupție informează că Ilan Șor rămâne în căutare, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat hotărârea integrală prin care a constatat drept neîntemeiate argumentele invocate de avocații lui Ilan Șor, care au cerut scoatrea acestuia din căutare și revocarea măsurii de arest preventiv. Hotărârea este irevocabilă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Mold-street analizează „Câte fonduri sunt alocate anual pentru agricultură din bugetul statului”. De câteva luni, Guvernul Recean este presat de pretențiile unor asociații ale agricutorilor, dar și de o serie de partide să satisfacă revendicările privind majorarea subvențiilor, implementarea programului de rambursare a TVA, dar și compensarea costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii. De exemplu Forța Fermierilor a propus alocarea urgentă a 700 milioane lei din bugetul de stat pentru compensații la prima grupă de culturi agricole. Potrivit acestei organizații ulterior aceste sume urmează să fie acoperite din fonduri europene, care însă nu este clar când vor veni. La aceste cereri financiare se adaugă și altele. Guvernul însă nu prea are bani pentru a putea satisface toate cererile agricultorilor, mai ales că dacă le va satisface integral, se poate pomeni cu altele noi, scrie publicația economică Mold-street.  

 „Ministerul de Finanțe are nevoie de timp”, titrează TV8, care-l citează pe ministrul Agriculturii Vladimir Bolea care a explicat de ce nu poate merge la discuții cu fermierii. Acesta susține că nu se poate prezenta fără a avea cifre exacte referitor la ajutorul care urmează să fie oferit agricultorilor. El a spus la o emisiune la TV8 că a convenit să se întâlnească astăzi, la ora 17.00 cu fermierii. „Când se discută despre Moldova că e cea mai săracă țară din Europa, asta din păcate nu este o metaforă. Este oare gata poporul să achite prețuri mai mari pentru produse alimentare, pentru că acest lucru se va întâmpla dacă noi vom interzice importul, ca de exemplu al grâului”, a mai spus Bolea. Asociația Forța Fermierilor au anunțat că agricultorii se vor aduna marți, 27 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale și că îl vor aștepta pe premierul Dorin Recean până la ora 11:00, iar șeful Executivului a stabilit o întrevedere cu fermierii pentru ora 17:00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău