Ce scrie presa internațională despre ciocnirile violente din Ucraina

  • 19 Februarie 2014 10:35
Ce scrie presa internațională despre ciocnirile violente din Ucraina

"După mai multe săptămâni de acalmie, confruntările au revenit la Kiev", scrie Le Monde.

Ediția ucraineană a publicației Pravda vorbește despre o "mobilizare generală" a protestatarilor din mai multe orașe ucrainene.

"Noile violențe sunt rezultatul politicii occidentalilor care au încurajat escalada", acuză diplomația rusă, citată de cotidianul belgian Le Soir, în timp ce EUobserver notează că "diplomația europeană a fost luată prin surprindere de reizbucnirea violenței la Kiev".

Washington Post consideră că instabilitatea din Ucraina este determinată de divizarea politicii ucrainene în două facțiuni majore, conform demografiei țării, încă de la declararea independenței, exacerbată de corupția politică și de problemele economice care fac Kievul dependent de alte țări. Iar cât timp aceste condiții se vor menține, frământările vor continua, consideră oficiosul de la Washington.

Cât despre soluție, New York Times crede că "noua izbucnire a violenței zădărnicește speranțele unei soluții la criza ucraineană". Privind spre Chișinău, publicația rusă Regnum îl citează pe președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, care afirmă că "Republica Moldova este o chestiune strategică nu numai pentru România, ci și pentru întreaga Europă". Declarația șefului Comisiei Europene a intervenit după convorbirile cu președintele român, precizează publicația rusă, reamintind declarațiile făcute în ultima vreme de Traian Băsescu despre unirea Moldovei cu România. Aceleași declarații sunt însă criticate de liderul grupului socialiștilor din Parlamentul European. Citat tot de Regnum, Hannes Swoboda a spus că "În acest moment, Republica Moldova se confruntă cu două amenințări: Rusia și Traian Băsescu".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău