Ce scrie presa de la Chișinău despre protestul de duminică

  • 25 Aprilie 2016 10:12
Ce scrie presa de la Chișinău despre protestul de duminică

Revista presei din 25 aprilie 2016

După sfârșitul zilei de duminică, 24 aprilie, se poate spune că temerile referitoare la degenerarea manifestațiilor antiguvernamentale de la Chișinău în violențe s-au adeverit cu prisosință, constată Adevărul. Ziarul remarcă și faptul că utilizarea a sute de polițiști pentru a păzi o reședință particulară, a unei persoane care nu ocupă nicio funcție de stat în prezent, arată că acea persoană încă controlează situația și deține întreaga putere reală, cea informală.

Totodată Adevărul observă că vorbitorii la mitingul de ieri au rămas pe aceeași logică a distrugerii oponentului, dușmanului. Fără să propună o viziune pe termen lung a stării de lucruri din interiorul Republicii Moldova și a schimbărilor care trebuie făcute pentru a depăși abisul economic și financiar în care se scufundă aceasta, ei au continuat o anumită formă de șantaj emoțional pe care au practicat-o, cu succes, într-o perioadă de peste un an. Întrebarea care apare inevitabil în această situație ține de intențiile celor din Platformă, grupați și într-un partid politic cu aceeași denumire.  

Petru Bogatu scrie în Ziarul Național că nici nu știu când a  urmărit o situație mai comică pe scena politică decât cea în care se bălăcește astăzi Partidul Platforma „Dreptate și Adevăr”. Liderul lui, Andrei Năstase, s-a pomenit în situația unei fete naive care, după ce s-a culcat cu un băiat de bani gata, a fost părăsită chiar înaintea nunții anunțate cu mare tam-tam. Andrei Năstase a mușcat momeala întinsă de Renato Usatîi, aliindu-se și cu acesta, dar și cu omul lui Putin la Chișinău, Igor Dodon. Cooperarea Platformei DA cu un interlop și cu un agent de influență al Moscovei dezonorează  partea cea mai vocală a opoziției antisistem.

Jurnal.md trage concluziile protestului de ieri: „Masa protestatară este extrem de mare și dă în clocot”. „De acum înainte, protestele trebuie să obțină finalitate prin anunțarea nesupunerii civice față de guvernarea criminală”, este concluzia unuia dintre organizatorii protestului din 24 aprilie, Vasile Năstase.

Alegerile din toamnă sunt un test de maturitate pentru aderenții la curentul reunificării, scrie Silviu Tănase în Timpul. Potrivit autorului, elitele politice, fie din opoziția „protestatară”, fie din cea unionistă, sunt obligate să asculte de vocea electoratului lor, ci nu să le impună cum să gândească. Cetățenii, care vor să participe la alegeri, au deja soluții pentru problemele cu care se confruntă, rămâne doar de văzut dacă se vor găsi lideri suficient de capabili, inteligenți, credibili și curajoși să aplice agenda oamenilor, nu să vină cu o „ordine de zi”, pregătită în locuri obscure, care abundă de aberații politice și fantezii electorale. Chiar dacă oferta electorală va fi de așa natură, încât alegerea finală va fi între un candidat românofob și unul „urât mirositor”, este clar ca bună ziua, cine nu trebuie admis la putere, oricât de dureros ar fi să votăm un surogat pe post de „salvator”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău