Ce reprezintă aerodromul din Tiraspol și cum poate fi folosit de trupele ruse în războiul împotriva Ucrainei? (Revista presei)
-
08 Aprilie 2022 09:36
Deputatul Oazu Nantoi explică necesitatea legii care interzice DEZINFORMAREA: „Nu avem dreptul să permitem ca propaganda de război, această armă de exterminare în masă a creierilor, să fie aplicată și împotriva cetățenilor R. Moldova”, a spus deputatul citat de Ziarul Național. Parlamentul a aprobat proiectul de lege care impune reguli privind contracararea dezinformării prin intermediul mass-media. Opoziția parlamentară a acuzat guvernarea, mai mult în limba rusă, că ar institui o cenzură asupra mass-media din R. Moldova, iar într-un final a părăsit ședința. De partea cealaltă, reprezentanții guvernării afirmă că noile reguli care reglementează domeniul sunt necesare, întrucât dezinformările atentează la securitatea statului. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi, a făcut o legătură directă între războiul din Ucraina și felul în care unele posturi de televiziune abordează această tragedie. „Azi suntem martorii celei mai mari catastrofe umanitare de pe continentul european după cel de-al Doilea Război Mondial, cu milioane de refugiați și persoane intern strămutate, când fiecare al doilea copil din Ucraina a fost nevoit să-și părăsească casa, când bombele, rachetele și obuzele lovesc premeditat în cartiere rezidențiale, spitale, urmărind distrugerea statului și îngenuncherea în fața agresorului a întregului popor. Azi toată lumea e cutremurată de masacrul de la Bucea. Și apare întrebarea firească: cum de a devenit așa ceva posibil în secolul XXI, pe continentul care a suportat două războaie mondiale? Răspunsul este unul complex. Dar e evident că această cale spre război a fost pavată cu minciună și manipulare. Suntem martori când canalele de televiziune utilizate în calitate de instrument de regim politic totalitar și xenofob devin arma de exterminare în masă a demnității umane și a gândirii critice. Ele devin un instrument de învrăjbire a popoarelor, de propagandă a războiului și a urii”, a declarat Oazu Nantoi la tribuna Parlamentului.
Ucraina anunță ca va DOBORÎ orice avion MILITAR pe care Rusia va încerca să-l transfere în TRANSNISTRIA, titrează Ziarul Național. Forțele de apărare ucrainene susțin că vor doborî de pe teritoriul său orice țintă care va încerca să aterizeze pe aeroportul din Tiraspol. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful Departamentului Relații Publice al Forțelor Armate ale Ucrainei, Bogdan Senik pentru agenția Ukrinform. "Nu este exclusă folosirea teritoriului autoproclamatei republici transnistrene pentru a susține o operațiune ofensivă în această direcție. Pe aerodromul de la Tiraspol se fac pregătiri pentru primirea aeronavelor rusești", se spune în comunicatul Forțelor Armate Ucrainene. Președinta Maia Sandu a declarat că la aeroportul de la Tiraspol au fost observate în ultimul timp „anumite lucrări”, dar acestea ar fi unele „obișnuite”, care s-ar face „în fiecare primăvară”. Șefa statului a adăugat că în prezent nu există indicii că acolo ar urma să aterizeze avioane rusești, implicate în războiul din Ucraina, dar nu exclude în totalitate un asemenea risc.
Gazeta de Chișinău explică „Ce reprezintă aerodromul din Tiraspol și cum poate fi folosit de trupele ruse în războiul împotriva Ucrainei? Aerodromul militar din Tiraspol este prevăzut pentru aterizarea, decolarea și staționarea avioanelor militare. În opinia experților militari, acest obiectiv militar este întreținut în condiții foarte bune și poate să primească avioane de orice tip din dotarea Armatei ruse... Deși pare imposibil un asemenea scenariu din cauza că spațiul aerian al Ucrainei și al Republicii Moldova, parțial, este închis, unii experți militarii consultați de reporterul „Gazetei de Chișinău” consideră că o asemenea situație ar putea să se producă în condițiile actuale. Alții însă susțin că folosirea aerodromului ar fi posibilă doar după cucerirea Odesei de către trupele ruse. Generalul Ion Costaș spune că „Acest obiectiv militar este destinat pentru decolarea, aterizarea și staționarea aparatelor de zbor militare. Are o pistă cu o lungime de 2.500 de metri și o lățime de 60-80 de metri. Pista este formată din plăci de beton cu o grosime de 60-80 de centimetri. Această grosime a plăcilor permite aterizarea nu doar a avioanelor militare, care sunt mai ușoare, ci și a celor de transport”. Colonelul SIS, Ion Leahu, a precizat că acest aerodrom este „Foarte bine amenajat și funcțional”. În 2004-2006, a avut loc o reparație serioasă, au fost reparate pistele. A fost reparat utilajul de manevrare și ghidare a zborurilor. Aerodromul este complet pregătit pentru aterizarea și decolarea avioanelor de orice tip care există în dotarea Armatei ruse. În apropierea aerodromului sunt ateliere de reparație, ateliere pentru deservire, sunt depozite de combustibil”, a spus el. „Prin urmare, în caz de necesitate, acest obiectiv poate să primească aeronave. Ultima dată, acest aerodrom a primit avioane în iulie 1992, când au venit forțele pacificatoare. Atunci au venit peste 100 de avioane”, a concluzionat Ion Leahu pentru Gazeta de Chișinău.
Rușii vor să revitalizeze proiectul Novorusia prin înființarea de noi republici separatiste în Ucraina. Veridica.ro scrie despre „încercarea Moscovei de a forma noi entități separatiste și rezistența ucrainenilor - ”Republica Populară Herson” – încă un eșec neasumat de ruși în Ucraina”, titrează publicația. La începutul lunii martie 2022, după invadarea Ucrainei, trupele ruse au reușit să avanseze și să captureze cea mai mare parte a orașului Herson. Totuși, populația locală se opune și acum tentativelor de a impune o administrație pro-rusă și protestează constant împotriva ocupației ilegale. Comportamentul civililor din Herson a devenit un model pentru alte localități aflate sub asediu, scrie Verdica. Leonid Pasechnik, lider al republicii separatiste Luhansk, a anunțat pe 27 martie 2022 că ar putea organiza în scurt timp un referendum de „alipire” la Federația Rusă. Ideea nu a fost respinsă de autoritățile de la Moscova... Impactul unor astfel de solicitări se simte și în afara Ucrainei. Oficialii separatiști din regiunea georgiană Osetia de Sud și-au făcut publice intențiile. Aceștia au declarat că sunt gata să organizeze un referendum pentru încorporarea Osetiei de Sud în cadrul Federației Ruse... Dacă extindem analiza asupra regiunii, atunci se poate observa că regimul nerecunoscut de la Tiraspol este mai timid și insistă doar asupra recunoașterii independenței, fără a formula deocamdată alte aspirații. În anul 2008, atunci când a recunoscut cele două regiuni separatiste din Georgia ca fiind independente, Tiraspolul nu a obținut un rezultat similar, deși a insistat asupra acestui fapt. Pentru Moscova, recunoașterea Transnistriei ca fiind independentă ar putea să se finalizeze cu o pierdere a controlului asupra Republicii Moldova, scrie Veridica.