Ce reacții au stârnit declarațiile ambasadorului american la Chișinău (REVISTA PRESEI)

  • 30 August 2016 15:38
Ce reacții au stârnit declarațiile ambasadorului american la Chișinău (REVISTA PRESEI)

Revista presei din 30 august 2016

Presa de la Chișinău comentează afirmațiile recente ale ambasadorului SUA la Chișinău, conform cărora  Republica Moldova n-ar fi România și ar avea propria istorie, iar unirea cu România cu scopul de a intra în Uniunea Europeană sau cu alte scopuri„ nu este o opțiune pragmatică".

Nicolae Negru amintește în Ziarul Național că tocmai Moldova, împreună cu Valahia, este fondatoarea României. Deși numește Republica Moldova „Moldova”, sensul adevărat al declarației Ambasadorului american e că Republica Moldova nu este Moldova, că Prutul, din punctul său de vedere, trebuie să rămână pe veci o frontieră politică, așa cum a trasat-o Rusia. Ceea ce îi scapă Excelenței sale e că Republica Moldova, numită de el Moldova, nu avea să existe decât în componența Rusiei, dacă acum 25 de ani, moldovenii din RSSM, care se considerau parte a poporului român, nu începeau lupta pentru eliminarea sârmei ghimpate de pe Prut. Cei din tabăra „stataliștilor” de azi, cărora li se alătură în mod simbolic dl Pettit, se împotriveau nu numai independenței și limbii române, ei luptau pentru menținerea regimului totalitar în URSS. Cursul istoriei nu e simplu de modificat, decât doar prin forță, prin violență, ceea ce nu este cazul unioniștilor. Nu se pune problema unirii cu orice preț, ci a libertății de a crede că e posibilă prin restabilirea adevărului și a relațiilor firești, naturale între Republica Moldova și România, subliniază Nicolae Negru.

Un alt editorialist de la Ziarul național- Petru Bogatu are certitudinea că ambasadorul american  a vorbit pe propria-i răspundere, iar acum nu știe pe unde să-și scoată cămașa.SUA vrea stabilitate între Prut și Nistru. Dar și perpetuarea cursului proeuropean. De aceea depune eforturi susținute pentru a nu perturba situația politică și a evita ruperea echilibrului social. Fără sprijinul SUA era dificil să fie dejucată urzeala Moscovei împotriva Republicii Moldova, scrie Nicolae Negru. Astfel stând lucrurile, el nu avea cum să-și dorească să stârnească furtuni politice cu efecte imprevizibile. De unde și concluzia că pe James Pettit l-a luat gura pe dinainte. A călcat prin străchini. A dat cu oiștea în gard, iar acum regretă cumplit, susține autorul. Acesta bănuiește chiar că James petit   este deja admonestat de Departamentul de Stat care l-a trimis la Chișinău să prevină eventuale cutremure politice, nu să facă tumbe riscante. Este limpede că limba lui James Pettit a vorbit fără el.

„De ce au bombardat americanii podul de flori de peste Prut”- o analiză a declarațiilor ambasadorului american la Chișinău în Adevărul. Prima replică a venit chiar din partea românilor de peste Prut, care, într-o petiție online, au cerut expulzarea ambasadorului SUA, amintind că Republica Moldova este rezultatul politic al odiosului pact Ribbentrop-Molotov. „Conform actului de la 1 decembrie 1918, Moldova, Transilvania și Valahia au format un singur stat, în granițele micșorate ale vechii Dacii, un stat cu numele România. 

Totuși, Dan Dungaciu, directorul Institutului de relații internaționale din cadrul Academiei Române, atrage atenția că Moscova a activat mecanismul de propagandă. „Declarațiile ambasadorului american au dat prilejul Federației Ruse, foarte prezentă pe teren la Chișinău, să pornească o campanie anti-americană, prin proteste, petiții online, proteste în fața ambasadei, declarații fulminante. Rețelele de socializare sunt pline de așa ceva. Firește, asta nu înseamnă deloc că cei care protestează nu sunt onești în protestul lor sau nu ar avea dreptul să o facă“, susține Dungaciu, într-o analiză pentru „Adevărul“.

Fostul premier Ion Sturza, care a criticat dur atitudinea diplomatului, l-a acuzat că, după ce a aruncat Republica Moldova în brațele oligarhiei, acum oferă și lecții de identitate. Reprezentanții Ambasadei SUA la Chișinău au venit între timp cu un răspuns oficial, aflăm din Timpul: Statele Unite sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei aceasta fiind o politică de lungă durată a SUA. Statele Unite rămân un partener în dezvoltarea economică și democratică a Chișinăului și susțin dorința de integrare în comunitatea Euro-Atlantică, se menționează în răspunsul oficial al Ambasadei, citat de Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău