Ce propune Alexandru Slusari pentru a sprijini fermierii în condițiile secetei

  • 11 Iulie 2020 11:43
Ce propune Alexandru Slusari pentru a sprijini fermierii în condițiile secetei

Două treimi din terenurile agricole semănate cu grâu în Rep. Moldova au fost afectate de secetă, susține vicepreședintele Platformei DA, deputatul Alexandru Slusari.

Pe contul său de Facebook, fostul președinte al Asociației Producătorilor Agricoli ”UniAgroProtect” a reiterat apelul către autorități privind crearea unui fond special de subvenționare a materialului semincer.

Domnul Chicu ne întreabă extrem de contrariat cum este posibil de ajutat financiar fermierii care au suferit în urma secetei. Repetăm a cincea oară! Ei pot fi sprijiniți minim prin crearea unui fond special de subvenționare a procurării materialului semincer”, a scris Alexandru Slusari.

Potrivit deputatului Platformei DA, pentru terenurile afectate, fiecare kg de semințe procurat ar trebui subvenționat cu 4 lei, iar în aceste scopuri ar fi nevoie de găsit 35 de milioane de lei.

”Din presă am aflat că direcțiile agricole raionale au efectuat inventarierea terenurilor afectate și au constatat că aproximativ 2/3 din câmpurile semănate cu  grâu au suferit semnificativ. Respecitv, fermierii care dețin aceste terenuri, trebuie să primească de la buget până la 15 septembrie câte 4 lei pentru fiecare kg de semințe de grâu procurat. Calculele noastre arată că e nevoie de aproximativ 140 mln lei pentru 35 mii tone de material semincer”, potrivit reprezentantului opoziției.

Alexandru Slusari mai spune că ”Acest sprijin financiar trebuie fă fie alocat urgent de către guvernul actual sau de executivul următor al Platformei DA”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău