Ce prevede Strategia privind reforma administrației publice 2016-2020

  • 11 Iulie 2016 14:02
Ce prevede Strategia privind reforma administrației publice 2016-2020

Strategia privind reforma administrației publice pentru anii 2016-2020 aprobată recent de Guvern își propune eficientizarea administrației publice și modernizarea serviciilor publice.

Documentul menționează și necesitatea reformei teritorial administrative, care este necesară și importantă, după cum susțin experții.

Strategia este fundamentată pe viziunea că în anul 2020 administrația publică din Republica Moldova va fi eficientă, eficace și responsabilă la toate nivelurile, va servi intereselor cetățenilor utilizând eficient resursele financiare și va aplica proceduri transparente și conforme standardelor europene, devenind astfel un catalizator important al dezvoltării continue și durabile a țării.

Printre componentele care vor fi supuse reformei sunt responsabilizarea administrației publice; elaborarea și coordonarea politicilor publice; modernizarea serviciilor publice; managementul finanțelor publice și altele.

Strategia mai prevede elaborarea conceptului și a foii de parcurs privind reforma administrativ-teritorială în Republica Moldova, inclusiv eliminarea structurilor raionale. Deocamdată nu se cunoaște cum anume va avea loc această reformă, autoritățile însă își propun să creeze unități administrativ-teritoriale, ale căror autorități să fie capabile să presteze servicii de calitate înaltă locuitorilor săi. Aceste reforme sunt extrem de necesare pentru dezvoltarea Republicii Moldova, potrivit expertului Liubomir Chiriac de la IDIS Viitorul.

Amintim că o reformă teritorial administrativă a fost realizată la sfârșitul anilor 90, când Republica Moldova a fost divizată în județe, dar aceasta a fost anulată în anul 2003, după venirea comuniștilor la guvernare cu doi ani mai devreme.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,04
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău