Ce prevede noua lege privind achizițiile publice

  • 29 Iunie 2016 19:20
Ce prevede noua lege privind achizițiile publice

Noua lege privind achizițiile publice, care a intrat în vigoare la 1 mai 2016, impune transparentizarea achizițiilor, precum și crearea unei noi agenții care va examina contestațiile în acest domeniu.

De asemenea, membrii grupurilor de lucru care organizează licitațiile vor avea mai multe responsabilități, inclusiv de a urmări dacă lucrările achiziționate corespund contractelor încheiate. Subiectul a fost dezbătut în cadrul unui club de presă organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice.

Noua normă oferă soluții pentru una dintre cele mai grave probleme în sistemul de achiziții publice – cea de ne-executare a lucrărilor, întrucât există numeroase cazuri când agenții economici nu își respectă obligațiile contractuale. Astfel, membrii grupurilor de lucru care organizează licitațiile publice au obligația de urmări finalitatea lucrărilor, după cum a menționat Olesea Stamate, președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

”Este o obligație a grupurilor de lucru de a monitoriza executarea contractelor și de a prezenta rapoarte privind etapele de executare a contractelor. Aceste rapoarte trebuie să fie publicate și pe paginile web ale autorităților contractante. Noi am observat că multe probleme apar anume la etapa de executare a contractelor: executare necalitativă, cu termene depășite sau, chiar, ne-executarea obligațiilor contractuale”, a declarat Olesea Stamate.

Directorul adjunct al Agenției de Achiziții Publice, Ghenadie Grib, a explicat că în prezent se lucrează la regulamente și soluții tehnice cu ajutorul cărora să poată fi efectuată această monitorizare. Potrivit acestuia, este vorba despre un sistem de achiziții electronice.

”Modalitatea de executare a contractelor va fi reflectată în acei termeni de referință a acestui sistem informațional, unde autoritățile contractante, introducînd informațiile despre achizițiile publice, vor putea fi automat vizualizate de orice persoană”, a declarat Ghenadie Grib.

Potrivit noii legi, contestațiile agenților economici nemulțumiți de modul de desfășurarea a achizițiile publice vor fi examinate de o nouă structură – o agenție specializată care ar urma să fie subordinată Parlamentului. Până în prezent contestațiile erau examinate tot de Agenția de Achiziții Publice, fapt ce crea un conflict de interese. De asemenea, mai multe documente privind procesul de achiziții vor fi făcute publice, iar agenții economici participanți la tendere nu vor trebui să aibă grade de rudenie cu membrii grupurilor care organizează licitațiile. O altă prevedere spune că nu vor mai putea fi semnate contracte adiționale, prin care agenții economici să majoreze plățile pentru serviciile oferite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău