Ce oferă statutul de candidat de aderare la UE (Revista presei)

  • 24 Iunie 2022 09:30
Ce oferă statutul de candidat de aderare la UE (Revista presei)

DECIS // R. Moldova, stat CANDIDAT pentru ADERARE la UE! – titrează Ziarul Național. Publicația reține și declarația președintei Maia Sandu în acest context: „Pornim pe drumul spre UE care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, oportunități și ordine în republica lor”.

Ziarul de Gardă scrie despre beneficiile de care se poate bucura R. Moldova după ce a obținut statutul de țară candidat la UE. După ce a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, R. Moldova se poate bucura de o serie de beneficii, precum: o perspectivă exactă de aderare la Uniunea Europeană, justiție corectă, instituții publice reziliente, acces la o piață internațională extinsă pentru producătorii moldoveni, dezvoltare durabilă, independență economică și energetică, atractivitate pentru investitori străini, asistență și sprijin pentru realizarea reformelor în domeniile-cheie, acces direct la programe europene. Totodată, ZdG publica lista de măsuri pe care trebuie să le întreprindă R. Moldova după ce a obținut statutul de țară candidată, iar prima este să finalizeze pașii esențiali ai reformei cuprinzătoare a sistemului de justiție lansată recent în toate instituțiile din lanțurile de justiție și de urmărire penală, pentru a le asigura independență, integritate, eficiență, responsabilitate și transparență, inclusiv prin utilizarea eficientă a verificării activelor și supraveghere democratică eficientă. În special, pentru a suplini toate posturile rămase vacante în CSM, scrie Ziarul de Gardă.

Ce oferă statutul de candidat de aderare la UE – aflăm din „Gazeta de Chișinău”. Comentatorul Ion Tăbârță susține că cel mai important lucru este că Republica Moldova are acum o „perspectivă clară de aderare la UE”. „Până acum, procesul nostru de aderare la UE nu avea o previzibilitate clară. Acest fapt era alimentat intens de propaganda rusească. Dacă vom adopta reformele, șansele noastre de aderare cresc semnificativ”, a explicat expertul. Statutul de candidat la aderare la UE prevede o mai strânsă supraveghere asupra implementării reformelor, atenționează Stanislav Secrieru, senior analist la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate. Totodată, el notează că statele candidate au acces la fonduri de pre-aderare (IPA), fonduri nereturnabile (granturi care pot acoperi până la 50% din proiect), care permit țărilor să se pregătească de aderare la UE. „Asistența vine pentru cinci domenii: clădirea instituțiilor, cooperare transfrontalieră, dezvoltarea regională, resurse umane și dezvoltarea rurală”, a detaliat Secrieru. Astfel, împreună cu statutul de candidat vin beneficii concrete pentru cetățeni, scrie Gazeta de Chișinău

Portalul Anticorupție scrie că a fost pus sechestru pe bunuri ale fostului președinte Igor Dodon aplasate în Chișinău, Sadova, Moldovata. Pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a bunurilor, precizează publicația, au fost puse sub sechestru următoarele bunuri imobile: - terenul și casa individuală, amplasată în mun. Chișinău, în care locuiește fostul președinte cu familia sa; -    terenuri și construcții, situate în extravilanul satului Sadova, raionul Călărași, deținute prin intermediul unor persoane interpuse, apropiate fostului șef de stat, care au calitatea de complici la săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită; -    4 terenuri și 6 construcții amplasate în satul Molovata, raionul Dubăsari, deținute prin intermediul unui complice al acestuia, deținut la moment în arest preventiv; -    4 automobile, deținute prin intermediul unei persoane terțe interpuse.

Iar site-ul Zona de Securitate, specializat pe problema transnistreană, reține declarația lui Igor Dodon care numește războiul moldo-rus din 1992 „conflict fratricid”. Aflat în arest la domiciliu, fiind învinuit de trădare de patrie și îmbogățire ilicită, fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a scris într-o postare pe contul său de Facebook, de ziua Suveranității, despre mai multe evenimente socio-politice din istoria R. Moldova, printre care și Războiul pentru Independența și Suveranitatea Republicii Moldova din 1992, pe care acesta îl numește conflict fratricid, deși a fost dovedit faptul că în  conflictul de pe Nistru au fost implicate și forțele ruse ce se află până în prezent pe teritoriul Republicii Moldova, subliniază Zona de Securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
-3,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău