Ce înseamnă un Birou de legătură NATO, de care se tem socialiștii și comuniștii
-
03 Decembrie 2016 11:03
Biroul de legătură NATO reprezintă o parte a dialogului politic, acesta va facilita identificarea domeniilor în care Moldova necesită asistență pentru a-și reforma sectoarele de apărare și securitate, va ajuta la implementarea cu succes a proiectelor în curs de desfășurare, se menționează într-un material publicat de Centrul NATO în Republica Moldova.
Biroul de legătură NATO are obiectivele de a intensifica dialogul pe marginea reformelor demarate, de a sprijini transformarea guvernării democratice a sectorului de apărare și de securitate, de a asigura supravegherea parlamentară și executivă; de a pune în aplicare strategia de securitate națională, precum și de a îmbunătăți sistemul național de securitate.
Astfel de Birouuri de legătură NATO au fost create în Ucraina și Georgia.
În Republica Moldova activează și Centrul de Informare și Documentare NATO, acesta fiind o instituție neguvernamentală, care își propune să promoveze în beneficiul public valorile și principiile euro-atlantice, să sprijine cooperarea dintre Moldova și Alianța Nord Atlantică, să implementeze obiectivele și activitățile stabilite în cadrul instrumentelor de cooperare Moldova – NATO, precum și să informeze opinia publică în legătură cu aceste aspecte.
CID NATO a fost inaugurat oficial în anul 2007, adică în timpul guvernării comuniste, și în perioada în care actualul lider al socialiștilor Zinaida Greceanîi deținea funcția de prim-vicepremier.
„Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu trebuie privit ca un obstacol în calea cooperării cu NATO, dînd drept exemplu cooperarea Austriei, Elveției, Finlandei și Irlandei cu Alianța. Moldova trebuie să beneficieze pe deplin de posibilitățile de cooperare pe care Alianța le oferă statelor neutre” a menționat Mihai Gribincea, fost ambasadorul Republicii Moldova la NATO, în prezent Ambasadorul Republicii Moldova in România.
Guvernul a aprobat miercuri proiectul privind deschiderea unui Birou de legătură NATO la Chișinău. Bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, a votat împotrivă. Ieri, acest subiect a provocat dezbateri în Parlament. Pentru ca să intre în vigoare, proiectul urmează a fi ratificat de Parlament și promulgat de șeful statului. Dacă va primi toate avizele de rigoare, Biroul ar putea fi deschis în luna martie 2017.