Ce îi determină astăzi pe preoții Mitropoliei lui Vladimir să părăsească această entitate religioasă, după lungi decenii de slujire în cadrul acesteia? (Revista presei)

  • 24 Ianuarie 10:33
Ce îi determină astăzi pe preoții Mitropoliei lui Vladimir să părăsească această entitate religioasă, după lungi decenii de slujire în cadrul acesteia? (Revista presei)

Demisia Vicepremierului Nicu Popescu, ține astăzi prima pagină a tuturor portalurilor de știri de la Chișinău. Nicu Popescu a anunțat în această dimineață că și-a îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilită împreună cu Maia Sandu și la această etapă am nevoie de o pauză, a declarat Nicu Popescu. Voi continua să contribui la eforturile echipei de guvernare de a duce R. Moldova în Uniunea Europeană”, a declarat Popescu, în cadrul unui briefing de presă.

"Inundată de propaganda rusă, Republica Moldova se apără", titrează DW. RM este un câmp de luptă în războiul hibrid dintre Rusia și lumea democratică, remarcă jurnaliștii germani. UE, scriu ei, susține Moldova în eforturile de combatere a dezinformării. Influentul cotidian german Frankfurter Allgemeine vorbește, într-un editorial semnat de Michael Martens, că Guvernul Maiei Sandu este o țintă frecventă a atacurilor cu știri false, care s-au intensificat de când Moldovei, laolaltă cu Ucraina, i-a fost acordat statutul de candidat la UE în 2023. Iritat de orientarea pro-occidentală a Chișinăului, Kremlinul utilizează o serie de tactici, inclusiv dezinformarea și agresiunea hibridă, pentru a submina credibilitatea instituțiilor moldovenești, avertizează FAZ.  Marea întrebare este dacă propaganda Moscovei va reuși să împingă guvernul pro-occidental al Maiei Sandu în opoziție, restabilind influența Moscovei. În pofida succeselor din trecut ale Kremlinului în Moldova, lumea democratică se implică activ în acest război hibrid prin procură. Mica țară din sud-estul Europei, care a devenit un câmp de luptă al acestei înfruntări, iar rezultatul ei va determina dacă Putin iese învingător sau nu.

Un mare amator de simboluri interzise. Anticorupție.md scrie astăzi despre Victor Poleacov, numit de primarul Ion Ceban în funcția de pretor al sectorului Râșcani. Poleacov este participant activ la evenimente publice și proteste. În data de 9 mai a anului trecut, de exemplu, acesta a fluturat drapelele negru-oranj interzise în Republica Moldova. Anunțul despre angajarea socialistului Poleacov a fost făcut marți, 23 ianuarie, însăordinul este semnat de primarul Ion Ceban pe data de 16 ianuarie. Decizia a fost luată chiar dacă fostul pretor, Vlad Melnic, demis în septembrie 2023, a câștigat în instanța de fond procesul împotriva primăriei. Municipalitatea declară că decizia este una perfect legală și că a contestat hetaireia pronunțată în cazul Melnic.

NewsMaker a aflat cine a încercat să aducă «corectări» în activitatea Oficiului Avocatului Poporului, Ceslav Panico. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a cerut modificarea unuia dintre rapoartele Ombudsmanului. Documentul se referea la sinuciderea unei persoane deținute în arestul Inspectoratului de Poliție din Cimișlia. La rândul său, Cernăuțeanu a precizat că a trimis o scrisoare Ombudsmanului în care a menționat că termenul de «sinucidere dubioasă» nu este potrivit. Ulterior, Panico a publicat o declarație în care a calificat acțiunile șefului IGP drept «imixtiune», «atac asupra garanțiilor de independență ale instituției» și «presiuni». Avocatul Poporului a sesizat conducerea parlamentului și pe cea a guvernului despre acest caz. În același timp, Inspectoratul General al Poliției a raportat finalizarea operațiunii «Căutare»: în ultimele 22 de zile, forțele de ordine au reținut 526 de persoane acuzate de diferite infracțiuni.

ZDG se referă astăzi la exodul preoților de la Biserica pro-rusă. Cine sunt învingătorii? Se întreabă publicația. Migrarea, în ultimul timp, a mai multor parohii din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove către Mitropolia Basarabiei a readus în spațiul public un șir de întrebări importante, la care caută răspunsuri atât enoriașii, cât și preoții celor două Mitropolii sau slujitorii altor culte. De ce anume acum a început marele „exod”?

De ce  atunci când ani la rând comunitățile religioase luptau pentru readucerea Mitropoliei Basarabiei în acest spațiu istoric, slujitorii Bisericii pro-ruse au tăcut și au încuviințat atitudinea ostilă a Mitropoliei Moldovei față de Mitropolia Basarabiei? Ce îi determină astăzi pe preoții Mitropoliei lui Vladimir să părăsească această entitate religioasă  după lungi decenii de slujire în cadrul acesteia? Sunt la mijloc banii, taxele bisericești sau apartenența la Patriarhia Rusă care sprijină public războiul din Ucraina? Se întreabă din nou ZDG.

ZdG readuce pagini din istoria reactivării Mitropoliei Basarabiei, secvențe din viața comunităților religioase care atunci când a început procesul de revenire în stânga Prutului a acestei mitropolii, au avut de suferit și au rezistat, istoria luptei lor regăsindu-se și în decizia CtEDO în dosarul Mitropolia Basarabiei vs Guvernul R. Moldova, care a devenit definitivă și executorie la 27 martie 2002. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău