Ce fac intelectualii din Basarabia pe 9 mai și cum își arată poziția antirăzboi? (Revista presei)

  • 09 Mai 2023 09:58
Ce fac intelectualii din Basarabia pe 9 mai și cum își arată poziția antirăzboi? (Revista presei)

Ce fac intelectualii din Basarabia pe 9 mai și cum își arată poziția antirăzboi? Aceste întrebări Ziarul NAȚIONAL le-a adresat unor personalități din domeniul culturii în preajma Zilei Europei, marcată pe 9 mai. În timp ce unii vor aprinde lumânări în memoria celor uciși în războaie și se vor ruga pentru pace în Ucraina, alții își vor vizita apropiații, vor citi sau vor participa la evenimente dedicate Zilei Europei. „9 mai nu e motiv de sărbătoare, ci doar o zi a comemorării”; „Să-i pomenim pe cei care au luptat în războiul din '41 - '45, precum și pe cei uciși, masacrați, dispăruți în actualul război din Ucraina”; „Noi am pierdut războiul, fiindcă am fost dezbinați” sau „Pentru noi, cei ce ne considerăm europeni, opțiunea este evidentă, trebuie să mergem spre Europa”, sunt câteva dintre gândurile intelectualilor din R. Moldova.

Veridica scrie despre mizele și riscurile unei Mari Adunări Naționale pro-UE în R. Moldova. La 21 mai, la Chișinău va avea loc un eveniment numit generic Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Este o inițiativă a actualei puteri din Republica Moldova, în particular a președintelui Maia Sandu, și ar urma să se desfășoare după modelul Marilor Adunări Naționale care au culminat cu proclamarea independenței Republicii Moldova, în 1991. De data aceasta, obiectivul este de a demonstra că majoritatea cetățenilor moldoveni își doresc ca Republica Moldova să se integreze în UE, cu atât mai mult cu cât manifestația ar urma să aibă loc cu doar câteva zile înainte de cel de al doilea summit al Comunității Politice Europene, ediția din acest an fiind găzduită de Republica Moldova. Manifestația a fost anunțată în contextul în care Rusia se arată tot mai iritată de parcursul european al Republicii Moldova, iar filo-rușii din opoziția de la Chișinău își intensifică presiunile asupra guvernării pro-europene, încercând să exploateze nemulțumirea generată de crizele multiple prin care a trecut țara în ultimii ani, scrie Veridica. Pe parcursul celor 11 luni de când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat la UE, procesul de îndepărtare de Rusia s-a accelerat, în pofida unor tentative constante ale Moscovei de a împiedica apropierea Chișinăului de Occident. În acest context, adunarea națională „Moldova Europeană” din 21 mai, deopotrivă cu summitul Comunității Europene din 1 iunie, ar urma să consolideze și mai mult parcursul european al Republicii Moldova. Parcurs, care, trebuie spus, mai depinde încă de succesul armatei ucrainene pe câmpul de luptă împotriva trupelor ruse invadatoare, atenționează publicația.

Într-un comentariu pentru DW, publicistul Vitalie Ciobanu subliniază că justiția rămâne cea mai gravă problemă a Republicii Moldova. Dacă pe palierul relațiilor externe avem o imagine excelentă, eforturile guvernării pe plan intern sunt torpilate de judecătorii corupți. Republica Moldova este în acest moment ca un automobil care accelerează politic: motorul se calează, ia turații, mașina se desprinde cu roțile din față de pământ, dar nu are suficientă putere să se urnească din loc, din cauza suprasarcinii din portbagaj a poverilor adunate în ultimii 30 de ani: sărăcie, mentalități etatiste și retrograde, corupție, influențe maligne dinspre Est, tentative de destabilizare și mai ales justiție învechită în rele, care blochează demarajul pro-occidental. Personaje cunoscute pentru fapte monstruoase de corupție, pentru delapidări de fonduri publice, pentru finanțare ilegală din Rusia, pentru servilismul lor față de Kremlin, până într-acolo încât cloceau împreună cu Plahotniuc o federalizare a Moldovei cu Transnistria – ceea ce îi califică drept trădători de țară cu dosar penal cu tot –, sunt în libertate, se plimbă, fac agitație electorală la găgăuzi, promit să-l aducă pe Putin la Comrat, pentru că „ai noștri”, adică „ai lor”, rușii lor, „sunt aproape”. Mă refer la Dodon, firește, dar nu e singurul. Șor a devenit demult simbolul absolut al corupției în Moldova iar activitățile sale pro-Kremlin, de subminare a ordinii constituționale, de pregătire a unei lovituri de stat, l-au transformat în inamicul public nr. 1. Guvernarea ar trebui să treacă dincolo de limbajul tehnic, instituțional, juridic, atunci când vorbește despre combaterea corupției. Și să le spună cetățenilor în cuvinte limpezi cine se opune reformei și de ce hoții cei mari mai sunt în libertate, după doi și chiar trei ani de când s-a schimbat puterea în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău