CE a lansat proceduri de infringement împotriva Ciprului și Maltei din cauza „pașapoartelor de aur”

  • 20 Octombrie 2020 15:29
CE a lansat proceduri de infringement împotriva Ciprului și Maltei din cauza „pașapoartelor de aur”

Comisia Europeană a lansat proceduri de infringement împotriva Ciprului și Maltei din cauza „pașapoartelor de aur” - sistemul prin care investitorii primesc mai ușor cetățenie, arată un comunicat al CE, transmite DIGI24.ro.

Potivit Comisiei, acordarea de către aceste state a cetățeniei lor - și, prin urmare, a cetățeniei UE - în schimbul unei plăți sau investiții prestabilite și fără o veritabilă legătură cu statele membre în cauză nu este compatibilă cu legislația europeană, notează sursa citată

Astfel de scheme au implicații pentru Uniune în ansamblu. Atunci când un stat membru acordă cetățenia, persoana în cauză devine automat cetățean al UE și se bucură de toate drepturile legate de acest statut, cum ar fi dreptul la liberă circulție și la muncă în interiorul UE, dreptul de a vota la alegerile municipale, precum și alegerile pentru Parlamentul European. În consecință, efectele schemelor de cetățenie pentru investitori nu sunt limitate nici la statele membre care le acordă și nici nu sunt neutre în ceea ce privește alte state membre și UE în ansamblu”, potrivit comunicatului.

CE mai arată că acordarea cetățeniei UE în schimbul unor plăți sau investiții prestabilite fără nicio legătură reală cu statele membre în cauză subminează esența cetățeniei UE.

Mai mult, pașaoartele de aur sunt „o verigă slabă în eforturile UE de a reduce corupția și spălarea de bani”, a scris pe Twitter vicepreședintele CE Vera Jourova.

Pașapoartele UE nu pot fi vândute”, a adăugat ea.

Guvernele din Cipru și Malta au la dispoziție două luni pentru a răspunde notificărilor. Dacă răspunsurile nu sunt satisfăcătoare, Comisia poate emite un aviz motivat în această privință.

Schemele de cetățenie pentru investitori permit unei persoane să dobândească o nouă cetățenie numai pe baza unor plăți sau investiții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău