Ce a discutat Emmanuel Macron cu Vladimir Putin cu patru zile înainte de invazia din Ucraina. 9 minute de conversație devin publice

  • 25 Iunie 2022 18:18
Ce a discutat Emmanuel Macron cu Vladimir Putin cu patru zile înainte de invazia din Ucraina. 9 minute de conversație devin publice

Emmanuel Macron pare ferm, ofensiv, categoric, chiar dur. Vladimir Putin nu cedează, devine agasat. „Ascultă-mă”, îi spune el, dar din spatele câtorva expresii rusești de politețe, răzbat ironia și chiar cinismul. Este duminică dimineață, 20 februarie, cu patru zile înainte de declanșarea invaziei ruse din Ucraina, iar președintele francez, care tocmai fusese la Moscova, are o nouă convorbire cu liderul de la Kremlin, pe care încearcă să-l convingă să accepte o întâlnire directă cu Joe Biden.

„Ca să nu-ți ascund nimic, am vrut să mă duc să joc  hochei pe gheață (..) Acum vorbesc cu tine de la sală”, îi răspunde  Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, care îi propusese să se întâlnească  cu Joe Biden. Pare un final suprarealist la conversația telefonică ce a avut loc cu patru zile înaintea începerii ofensivei ruse în Ucraina.

Cele nouă minute de conversație, pe cât de inedite, pe atât de fascinante, se află în centrul documentarului „Un președinte, Europa și războiul”,  realizat de Guy Lagache, care prezintă culisele diplomatice de la  Elysée din ultimele șase luni și care va fi difuzat pe postul de  televiziune France 2, relatează AFP, preluată de Agerpres.

O mediere de ultimă oră: „Baliverne!”

Duminică  dimineața, 20 februarie. Camera se oprește asupra consilierului  diplomatic al președintelui francez, Emmanuel Bonne, înconjurat de trei  colaboratori, în biroul acestuia din Palatul Elysée. Președintele  francez, carese deplasase  cu câteva zile înainte la Moscova și Kiev, a început o mediere de  ultimă oră pentru a încerca să evite declanșarea unui război. Cei patru  membri ai celulei diplomatice din Palatul Elysée urmăresc de la distanță  conversația telefonică dintre cei doi președinți.

Președintele francez este cel care inițiază conversația, fără ocolișuri:

-  Aș dori să îmi oferi mai întâi viziunea ta despre situație și dacă se  poate destul de direct, așa cum facem amândoi, să-mi spui care îți sunt  intențiile.

- Ce aș putea să spun? Vezi și singur  ce se întâmplă, îi răspunde Vladimir Putin, referindu-se la acordurile  de la Minsk care ar trebui să aducă pacea în estul Ucrainei, acolo unde  separatiștii pro-ruși sunt activi după anexarea Peninsulei Crimeea de  către Rusia în 2014. El îl acuză pe Volodimir Zelenski că a spus că vrea  să aibă arme nucleare.

- Nu, baliverne, comentează Emmanuel Bonne, consilierul lui Emmanuel Macron.

-  De fapt, dragul nostru coleg, domnul Zelenski, nu face nimic (pentru a  pune în aplicare acordurile). Te minte, îi spune Putin, potrivit  traducerii documentarului.

Contraatacul lui Putin

Este  începutul unui atac. Liderul de la Kremlin îl acuză apoi pe omologul  său francez că vrea să „revizuiască acordurile” și cere să fie luate în  considerare propunerile de pace ale separatiștilor. Emmanuel Macron  protestează:

- Nu știu unde a învățat consilierul tău juridic. Eu doar mă uit la texte și încerc să le aplic! spune președintele Franței.

Vladimir Putin revine asupra acuzației și deplânge faptul că separatiștii nu sunt ascultați.

-  Nu ne interesează propunerile separatiștilor! îi spune tranșant  președintele francez, punctând că acestea nu sunt prevăzute în acord.

Macron se manifestă însă și ca mediator și propune o întâlnire a tuturor părților:

-  Voi cere imediat asta de la Zelenski, insistă el. Situația pe linia de  contact este foarte tensionată. Chiar am făcut apel la calm ieri, cu  Zelenski. Îi voi spune din nou să-i calmeze pe toți, să calmeze rețelele  de socializare, să calmeze forțele armate ucrainene, promite liderul de  la Elysee. Își invită apoi interlocutorul de la Kremlin să facă același  lucru cu forțele ruse poziționate la granița cu Ucraina:

- Nu ceda provocărilor de niciun fel în orele și zilele următoare, îi spune el.

Ce a spus Putin când Macron i-a propus o întâlnire cu Joe Biden

Emmanuel  Macron ajunge, în cele din urmă, la scopul apelului său, acela de a-l  convinge pe Vladimir Putin să accepte o întâlnire cu președintele Joe  Biden, la Geneva, pentru a încerca o dezescaladare. Vladimir Putin nu  pare încântat de propunere, cu atât mai puțin de stabilirea unei date:

- Mai presus de orice, trebuie să pregătim această întâlnire în avans, insistă Putin.

Emmanuel Macron ajunge, totuși, să-i smulgă un „acord de principiu”.

- Păstrăm legătura în timp real. De îndată ce apare ceva, mă suni, îi transmite pe finalul conversației Emmanuel Macron.

- Mulțumesc, domnule președinte, încheie Putin în franceză.

La scurt timp, Palatul Elysée anunța  un viitor summit Biden-Putin, care nu va însă avea loc. Peste patru  zile, constatarea realității va lăsa un gust amar: „Nu l-am convins, a  invadat Ucraina”, recunoaște Emmanuel Macron în fata camerei lui Guy  Lagache.

„M-am gândit că putem găsi prin (...)  încredere, printr-o discuție intelectuală, o cale cu Putin”, mărturisea  Emmanuel Macron pe 16 iunie, în trenul care îl ducea la Kiev,  unde urma să se întâlnească cu Volodimir Zelenski. După abuzurile  comise de armata rusă, în special la Bucha, s-a depășit un prag  „ireversibil” la nivel moral, spune Macron. „Ulterior, am vorbit cu el  mult mai puțin”, adaugă liderul de la Elysee.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău