Ce a decis Comisia de la Veneția cu privire la controlul constituționalității Partidului Șor

  • 20 Decembrie 2022 09:22
Ce a decis Comisia de la Veneția cu privire la controlul constituționalității Partidului Șor

Curtea Constituțională este cea care ar trebui să decidă asupra scoaterii Partidului Șor în afara legii, iar o eventuală declarare a acestei formațiuni drept neconstituțională, ar urma să fie făcută cu respectarea cerințelor de legalitate, legitimitate și proporționalitate. Este una din prevederile opiniei Comisiei de la Veneția, care s-a expus asupra acestui subiect la solicitarea instanței constituționale de la Chișinău. Va fi un exercițiu mai deosebit, consideră fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care a precizat că magistrații vor fi puși în situația să examineze faptele și probele ce stau la baza sesizării Guvernului. Expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, afirmă la rândul său că hotărârea Curții în raport cu această sesizare se va răsfrânge și asupra altor partide politice de la noi, care vor ajunge în aceleași circumstanțe, transmite Radio Chișinău.

„Într-un memoriu amicus curiae, Comisia de la Veneția furnizează Curții Constituționale opinia privind întrebările ridicate în cerere pentru a facilita examinarea de către Curte a problemei solicitate. Cu toate acestea, Curtea Constituțională are ultimul cuvânt în ceea ce privește interpretarea Constituției și compatibilitatea legislației naționale și/sau a deciziilor și actelor instituțiilor statului cu aceasta”, se arată în avizul Comisiei de la Veneția.

Amintim că în luna noiembrie, Ministerul Justiției a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită scoaterea partidului Șor în afara legii. Potrivit Ministerului, prin toate activitățile de până acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și amenință securitatea Republicii Moldova. Intenția a fost calificată de liderul partidului, Ilan Șor drept un abuz grav din partea actualei guvernări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău