CCA critică calitatea limbii române vorbite la radio și TV

  • 08 Iulie 2013 16:29
CCA critică calitatea limbii române vorbite la radio și TV

Audiovizualului din Republica Moldova s-a dezvoltat mult în ultimul an, potrivit raportului CCA pentru 2011, audiat vineri, în Parlament.

Acesta a revelat, însă, și că mai există unele carențe pe care Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar trebui să le monitorizeze mai atent.

Anul trecut a crescut numărul posturilor de televiziune care difuzează prin cablu, ceea ce a contribuit la mărirea numărului de canale autohtone pe care abonații la aceste rețele le pot accesa. De altfel, rețelele mari de cablu au continuat să se dezvolte și au fost înregistrate mai multe posturi de radio și TV locale, potrivit președintelui CCA, Marian Pocaznoi.

Acesta a criticat calitatea limbii române vorbite la radio și TV și a precizat că monitorizarea posturilor la acest capitol reprezintă una dintre obiectivele CCA  pentru acest an.

Marian Pocaznoi a mai spus și că televiziunile încalcă reglementările privind plasarea publicității, 90% din radiodifuzorii monitorizați fiind sancționați anul trecut.

În opinia deputatului liberal-democrat Ghenadie Ciobanu, aceste încălcări ale reglementărilor ar demonstra că audiovizualul este controlat din umbră de persoane care au interese economice obscure.

Liberalul Valeriu Munteanu a atras atenția că este necesară suplimentarea numărului de programe în limba română, anunțând că fracțiunea sa va veni și cu o inițiativă legislativă în acest sens. Potrivit lui Valeriu Munteanu,  CCA aplică amenzi prea blânde radiodifuzorilor care încalcă legislația.

Audiovizualul s-a dezvoltat în ultimii ani, iar activitatea CCA a devenit mult mai eficientă, în opinia deputatului democrat Oleg Țulea. El a cerut instituirea unui control parlamentar mai riguros pentru a asigura continuitatea reformele începute.

În 2011, CCA a aplicat peste 130 de sancțiuni, dintre care 111 avertizări publice. În prezent în Republica Moldova sunt înregistrați 261 de radiodifuzori, 61 fiind posturi de radio.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Nori împrăștiați
Umiditate:88 %
Vint:7,2 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău