CC a amânat examinarea sesizării privind constituționalitatea articolului care interzice membrilor fostului partid „Șor” de a participa la alegeri

  • 07 Martie 11:06
CC a amânat examinarea sesizării privind constituționalitatea articolului care interzice membrilor fostului partid „Șor” de a participa la alegeri

Curtea Constituțională a amânat astăzi, 7 martie, examinarea sesizării unui grup de deputați, în frunte cu Marina Tauber, privind constituționalitatea articolului care interzice membrilor fostului partid Șor, scos în afara legii, de a participa la alegeri. Se întâmplă în urma unei solicitări venite din partea președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, aflată în concediu medical dar și ca urmare a solicitării unuia dintre judecători pe motiv că ar mai avea nevoie de timp pentru documentare materialelor incluse suplimentar în dosar, transmite Radio Chișinău.

Ședința pentru examinarea sesizării va avea loc pe 26 martie, începând cu ora 10:00.

Amintim că la începutul lunii octombrie anul trecut, deputații au aprobat modificări la Codul electoral după ce Curtea Constituțională a invalidat articolul din Codul Electoral care restricționează participarea la alegeri a fruntașilor fostului partid „Șor”.

Astfel, Codul electoral a fost completat cu prevederi în baza cărora persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic”,  nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri.

Comisia Electorală Centrală a întocmit ulterior o listă  cu persoanele membre ale fostului partid „Șor”, printre care și deputata Marina Tauber care nu au putut participa la alegerile locale din noiembrie.  

Deputata Marina Tauber a fost inclusă recent în lista de sancțiuni a Statelor Unite pentru sprijinirea oligarhului fugar condamnat Ilan Șor în încercările de subminare a democrației și a proceselor electorale din Rep. Moldova în interesele Moscovei prin cumpărare de voturi.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău