Cazul Skripal | Kremlin: Este 'absurd' să acuzi Rusia de 'minciună'

  • 14 Septembrie 2018 14:40
Cazul Skripal | Kremlin: Este 'absurd' să acuzi Rusia de 'minciună'

Este absurd să acuzi Rusia de minciună, a reacționat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce Londra a calificat drept 'minciuni și fantezii' afirmațiile făcute joi într-un interviu pentru RT (Russia Today, pro-Kremlin) de către cei doi ruși, acuzați de Londra că sunt agenți GRU (Serviciul de informații militar rus) care au încercat să-l otrăvească pe fostul spion rus Serghei Skripal și pe fiica sa Iulia în martie la Salisbury (sud-vestul Angliei), relatează AFP.

'Minciunile și fantezii fabricate în acest interviu acordat unei televiziuni publice ruse sunt o insultă la adresa inteligenței publicului. Mai mult, ele sunt profund ofensatoare pentru victimele acestui atac și pentru cei apropiați lor', a declarat un purtător de cuvânt al premierului Theresa May.

'A acuza Rusia de minciună după declarațiile celor doi cetățeni ruși este absurd. Ei sunt simpli cetățeni. Nu au nicio legătură cu guvernul rus', a afirmat Peskov.

Dmitri Peskov a precizat că este 'puțin probabil' ca Vladimir Putin să fi văzut interviul cu Ruslan Boșirov și Aleksandr Petrov, acuzați că sunt agenți GRU, dar care s-au prezentat ca simpli turiști, care au ajuns în mod accidental la Salisbury în ziua în care a fost otrăvit Serghei Skripal și fiica sa Iulia.

Întrebat dacă Rusia ar accepta ca Ruslan Boșirov și Aleksandr Petrov să meargă în Marea Britanie pentru a fi interogați, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că 'nu poate răspunde pentru că nu știm' dacă britanicii vor dori sau nu să-i audieze.

'Ei nu au încălcat nicio lege pe teritoriul rus și nu știm dacă au încălcat o lege oriunde altundeva în lume', a adăugat el.

Marea Britanie a atribuit Moscovei responsabilitatea pentru acest atac, aflat la originea unei grave crize diplomatice între Kremlin, care neagă orice implicare, și Occident.

Cei doi Skripal au supraviețuit otrăvirii cu agent neurotoxic Noviciok, la fel și polițistul care s-a contaminat în timp ce le acordase ajutor. În iunie, alte două persoane s-au contaminat cu aceeași substanță. Dawn Sturgess, de 44 de ani, mamă a trei copii, a fost spitalizată în stare critică și a decedat la 8 iulie. Prietenul ei, Charlie Rowley, a putut să părăsească spitalul câteva zile mai târziu.

Sursa: Agerpres

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău