Cazul Skripal | Kremlin: Este 'absurd' să acuzi Rusia de 'minciună'

  • 14 Septembrie 2018 14:40
Cazul Skripal | Kremlin: Este 'absurd' să acuzi Rusia de 'minciună'

Este absurd să acuzi Rusia de minciună, a reacţionat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce Londra a calificat drept 'minciuni şi fantezii' afirmaţiile făcute joi într-un interviu pentru RT (Russia Today, pro-Kremlin) de către cei doi ruşi, acuzaţi de Londra că sunt agenţi GRU (Serviciul de informaţii militar rus) care au încercat să-l otrăvească pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica sa Iulia în martie la Salisbury (sud-vestul Angliei), relatează AFP.

'Minciunile şi fantezii fabricate în acest interviu acordat unei televiziuni publice ruse sunt o insultă la adresa inteligenţei publicului. Mai mult, ele sunt profund ofensatoare pentru victimele acestui atac şi pentru cei apropiaţi lor', a declarat un purtător de cuvânt al premierului Theresa May.

'A acuza Rusia de minciună după declaraţiile celor doi cetăţeni ruşi este absurd. Ei sunt simpli cetăţeni. Nu au nicio legătură cu guvernul rus', a afirmat Peskov.

Dmitri Peskov a precizat că este 'puţin probabil' ca Vladimir Putin să fi văzut interviul cu Ruslan Boşirov şi Aleksandr Petrov, acuzaţi că sunt agenţi GRU, dar care s-au prezentat ca simpli turişti, care au ajuns în mod accidental la Salisbury în ziua în care a fost otrăvit Serghei Skripal şi fiica sa Iulia.

Întrebat dacă Rusia ar accepta ca Ruslan Boşirov şi Aleksandr Petrov să meargă în Marea Britanie pentru a fi interogaţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că 'nu poate răspunde pentru că nu ştim' dacă britanicii vor dori sau nu să-i audieze.

'Ei nu au încălcat nicio lege pe teritoriul rus şi nu ştim dacă au încălcat o lege oriunde altundeva în lume', a adăugat el.

Marea Britanie a atribuit Moscovei responsabilitatea pentru acest atac, aflat la originea unei grave crize diplomatice între Kremlin, care neagă orice implicare, şi Occident.

Cei doi Skripal au supravieţuit otrăvirii cu agent neurotoxic Noviciok, la fel şi poliţistul care s-a contaminat în timp ce le acordase ajutor. În iunie, alte două persoane s-au contaminat cu aceeaşi substanţă. Dawn Sturgess, de 44 de ani, mamă a trei copii, a fost spitalizată în stare critică şi a decedat la 8 iulie. Prietenul ei, Charlie Rowley, a putut să părăsească spitalul câteva zile mai târziu.

Sursa: Agerpres

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chişinău
21,83 °C
cer senin
Umiditate:78 %
Vint:4,6 m/s
Tue
24 °C
Wed
21 °C
Thu
22 °C
Fri
17 °C
Sat
14 °C

Curs oficial BNM 25 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7388 0.1523
USD 18.2039 0.0003
RON 4.3952 0.0380
UAH 0.6967 0.0026
RUB 0.2894 0.0006
Arhivă Radio Chișinău