Cazul Navalnîi: La un an de la otrăvirea opozantului rus, UE solicită ca cei responsabili să fie aduși în fața justiției

  • 19 August 2021 17:12
Cazul Navalnîi: La un an de la otrăvirea opozantului rus, UE solicită ca cei responsabili să fie aduși în fața justiției

La un an de la otrăvirea opozoantului rus, Aleksei Navalnîi, UE continuă să solicite Federației Ruse să investigheze această tentativă de asasinat în deplină transparență și fără alte întârzieri și să coopereze pe deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pentru a asigura o anchetă internațională imparțială.

Cazul lui Alexei Navalny nu trebuie să rămână nerezolvat. Cei responsabili trebuie aduși în fața justiției”, se arată în comunicatul oficial al Serviciului European de Acțiune Externă, citat de Caleaeuropeană.ro.

Uniunea Europeană a condamnat în termenii cei mai fermi încercarea de asasinare a lui Aleksei Navalnîi, prin otrăvire cu ajutorul unui agent neurotoxic chimic militar din grupul “Novichok”, și a reacționat prin impunerea de măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități.

În martie, în cadrul regimului global de sancțiuni UE privind drepturile omului, UE a impus măsuri restrictive împotriva a patru persoane pentru rolul lor în arestarea arbitrară, urmărirea penală și condamnarea arbitrară a lui Aleksei Navalnîi.

„Suntem profund îngrijorați de arestarea domnului Navalnîi din motive politice, de noile acuzații penale aduse împotriva sa și a membrilor echipei sale, precum și de scoaterea în afara legii a organizației domnului Navalnîi și a birourilor sale regionale înainte de alegerile din septembrie”, mai transmite Uniunea Europeană.

De asemenea, Uniunea Europeană își reiterează apelul adresat Rusiei pentru eliberarea imediată și necondiționată a lui Aleksei Navalnîi: „Ne așteptăm ca Rusia să respecte și să asigure respectarea drepturilor omului și să își îndeplinească obligațiile naționale și internaționale în temeiul Convenției europene a drepturilor omului.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău