Cazul Mezon: Cine stă în spatele uzinei care își ia zborul spre imobiliare (Revista presei)

  • 23 Februarie 09:41
Cazul Mezon: Cine stă în spatele uzinei care își ia zborul spre imobiliare (Revista presei)

CAZUL MEZON: CINE STĂ ÎN UMBRA UZINEI MILITARE, CE IA ZBOR SPRE IMOBILIARE – o investigație a RISE Moldova. Portalul scrie că terenul de peste 12 hectare din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău pe care se află fosta uzină militară sovietică Mezon ar urma să devină, în scurt timp, un mare proiect imobiliar.

Proiectul, deși la faza de concept, a generat deja dezbateri publice legate de amplasare, de numărul și înălțimea blocurilor locative, dar și despre necesitatea realizării lui.  În spatele proiectului, RISE a  descoperit o companie din Singapore, controlată de o cetățeană a României, originară din Republica Moldova. Aceasta a preluat uzina de la un milionar rus încă în toamna anului 2021.

Lupta pentru șefia Procuraturii Generale. ZDG dă detalii despre averea și cariera celor trei  procurori și a unui  jurist care luptă pentru fotoliul de procuror general al R. Moldova. Potrivit publicției, trei dintre candidați, pe durata carierei, au fost ajutați de părinți și socri cu bani, case și mașini, iar altuia i-au fost sechestrate bunurile, după ce a acumulat datorii pentru consumul energiei termice și al gazelor naturale. Fiind înscris în cursa pentru șefia Procuraturii, unul dintre candidați a decis să cumpere de la mama sa un apartament și două locuri de parcare, iar altul – să investească în procurarea unui lot pomicol într-un sătuc în care sunt amplasate case de vacanță. ZdG a analizat declarațiile lor de avere, activitatea și integritatea acestora și vă prezintă cele mai importante informații despre cei care aspiră la șefia Procuraturii Generale. 

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe adjunctul procurorului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Octavian Iachimovschi, candidat la funcția de procuror general, anunță NewsMaker. Acesta urmează să treacă, în continuare, evaluarea externă a integrității etice și financiare. Publicația dă detalii despre  candiatul slectat de CSP? Octavian Iachimovschi este magistru în drept și până a ajunge în procuratură a fost lector la Universitatea de Studii Europene din Moldova (2009 – 2011). Cariera de procuror a început-o în iunie 2011, în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), scrie mold-street. El a deținut funcția de adjunct interimar al șefului PA în august-decembrie 2019, însă în decembrie 2019 procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, i-a sistat ordinul de numire pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul „Frauda bancară”. În septembrie 2022, acesta i-a expediat un demers procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, prin care a solicitat retragerea sa și numirea unui alt conducător al grupului de urmărire penală în dosarul „Frauda bancară”.

Deschide.md scrie că apelurile la intensificarea reformei din domeniul justiției venite de la Bruxelles, București ori Washington trebuie întelese și asumate la Chișinău, în pofida perioadei electorale. Reușita acestei reforme ae însemna o victorie în fața Federației Ruse, stat care instrumentalizează elemente criminale ca parte integrală a strategiilor de război hibrid destinate să destabilizeze R. Moldova, dar și alte state din regiune.

Șase persoane și o asociație obștească au fost adăugate de UE în lista persoanelor sancționate anul trecut pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova. Jurnal.md dă numele celor 6 Este vorba despre  Chiril Guzun, fost polițist de frontieră, liderul Asociației Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului”, care a făcut încercări repetate de a submina guvernul democratic al Republicii Moldova, inclusiv prin incitarea la revolte și demonstrații violente. Totodată este vorba de Dmitri Miliutin, șeful Departamentului de Informații Operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, responsabil pentru operațiunile Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, începând cu 2016.

În plus, pe lista de sancțiuni au fost adăugate numele șefilor trusturilor media: Arina Corșicova șefa unor trusturi ce cuprind televiziunile Accent TV și Primul în Moldova, cărora li s-a suspendat licența, conducătoarea unor campanii de dezinformare organizate de Ilan Șor.

O altă persoană sanțcionată este Dumitru Chitoroagă, proprietarul unor canale de televiziune din Moldova ca TV6 sau Orhei TV, cu licențe suspendate, care au promovat mesaje care vizează obstrucționarea și subminarea procesului politic democratic.

Lista include și alte persoane implicate în diseminarea dezinformarii și incitarea la violență și frică, sau legate de cazul „Fraudă bancară”. Maria Albot, consiliera pe teme externe a bașcanului UTA Găgăuzia, administratoarea fundației „Miron Șor”, și Victor Petrov, politician, membru al Adunării Populare din autonomia găgăuză.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău