Cazul Khashoggi | Angajați ai Consulatului saudit din Istanbul, audiați ca martori de parchetul turc

  • 19 Octombrie 2018 19:49
Cazul Khashoggi | Angajați ai Consulatului saudit din Istanbul, audiați ca martori de parchetul turc

Angajați ai Consulatului saudit din Istanbul au fost convocați vineri la parchetul turc pentru audieri în calitate de martori în cadrul anchetei declanșate de autoritățile turce privind dispariția jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, informează Reuters și AFP, citând media locale.

În total au fost audiați 15 membri ai personalului consulatului, a precizat postul de televiziune privat NTV. Autoritățile turce au percheziționat deja săptămâna aceasta consulatul și reședința consulului saudit. Printre persoanele audiate figurează un șofer al consulatului, tehnicieni și contabili, potrivit agenției de presă Anadolu.

Khashoggi nu a mai fost văzut de peste două săptămâni, după ce la 2 octombrie a intrat în Consulatul țării sale din Istanbul pentru un demers administrativ legat de viitoarea sa căsătorie cu o femeie din Turcia.

Responsabilii turci afirmă că Jamal Khashoggi a fost asasinat la consulat de către un comando special venit în acest scop de la Riad, dar autoritățile saudite neagă. Cazul începe să ia dimensiunea unei crize majore între Riad și aliații săi occidentali după ce președintele american Donald Trump a admis joi că jurnalistul este probabil mort.

Presa turcă, susținând că se bazează pe înregistrări sonore realizate la fața locului, a publicat în ultimele zile informații devastatoare pentru Riad, potrivit cărora jurnalistul a fost torturat și decapitat în consulat.

Potrivit New York Times, monarhia saudită l-ar putea face țap ispășitor în cazul Khashoggi pe un înalt responsabil din serviciile de informații, generalul Ahmed Assiri, un cosilier al 'MBS', așa cum este supranumit prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Dar difuzarea, joi, a noi imagini cu deplasările de la Istanbul ale unui ofițer din serviciile de securitate apropiat lui MBS au sporit suspiciunile privind implicarea Riadului la cel mai înalt nivel în dispariția lui Jamal Khashoggi, un cronicar al Washington Pst, instalat în SUA din 2017, după ce a căzut în dizgrația curții saudite.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău