Cazul jurnaliștilor reținuți la Tiraspol dovedește că nu ne putem aștepta la altceva de la regimul separatist și că problema transnistreană trebuie soluționată / Opinie

  • 25 Ianuarie 12:47
Cazul jurnaliștilor reținuți la Tiraspol dovedește că nu ne putem aștepta la altceva de la regimul separatist și că problema transnistreană trebuie soluționată / Opinie

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un „dosar penal pe răpirea” jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, de către reprezentanții regimului de la Tiraspol. Ei au relatat în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” că au fost privați de libertate, interogați și forțați să șteargă materialul înregistrat la un protest organizat la Tiraspol. Nu ne putem aștepta la altceva de la acest regim și anume din acest considerent trebuie soluționată problema transnistreană, a subliniat fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuță, transmite Radio Chișinău.

Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco mers în regiunea transnistreană pentru a reflecta acțiunile de protest anunțate de către așa-zisele autorități transnistrene împotriva implementării noului Cod Vamal. Ei au fost reținuți aproape imediat ce au început să discute cu protestatarii. Jurnaliștii au fost duși la așa-zisul Minister de Securitate, acolo unde toate lucrurile le-au fost reținute, iar apoi au fost duși în camere separate și interogați timp de aproape trei ore.

„Concluzia e că, după scurt timp de interogări în timpul aflării la Ministerul de Securitate, am simțit că ei și-au dat seama că au făcut o gafă. Ei nu știau ce să ne facă. Nu am încălcat nimic, cu excepția faptului că nu am primit acreditări, după zic ei. Un lucru care nu ne pune decât piedici în activitatea jurnalistică. Până la urmă nici amendă nu ne-au pus. Ne-au dat drumul”, a spus Andrei Captarenco.

Regimul separatist nu ne mai suprinde prin aceste acțiuni de reținere a jurnaliștilor, a spus fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuță. Faptul că nu ne putem aștepta decât la represiuni din partea Tiraspolului, denotă necesitatea soluționării dosarului transnistrean.

„În acești 30 de ani de ocupare a celor 11% din teritoriul Rep. Moldova de către un regim marionetă în slujba Kremlinului, am văzut de toate și deja nu ne mai mirăm nici de reținerea jurnaliștilor din Rep. Moldova, nici de faptul că se resping doleanțele unor jurnaliști, chiar și internaționali de a discuta cu așa-numita conducere separatistă de la Tiraspol, dar și faptul că sunt răpiți, considerați indezirabili oamenii simpli... Nu ne putem aștepta la nimic altceva decât represiuni, decât închidere totală de la acest regim și anume din acest considerent trebuie să facem tot posibilul pentru a soluționa această problemă”, a declarat italie Marinuță.

Nu este primul caz de răpire a jurnaliștilor de așa-zisul Minister al Securității din Transnistria. În luna septembrie 2023, separatiștii i-au blocat fără nicio explicație accesul în stânga Nistrului și au declarat-o indezirabilă pe fotojurnalista Elena Covalenco, care mergea la Tiraspol la un meci de fotbal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău