Cazul Gațcan și banii din sănătate, în presa de la Chișinău. ”Dacă vrei probleme, pune întrebări” (Revista presei)

  • 09 Iulie 2020 09:29
Cazul Gațcan și banii din sănătate, în presa de la Chișinău. ”Dacă vrei probleme, pune întrebări” (Revista presei)

Revista presei - 9 iulie.

S-a răzgândit Gațcan? L-a iertat Dodon?”, se întreabă Petru Grozavu într-un editorial pentru Ziarul de Gardă. ”Cazul deputatului Gațcan e mai mult decât un incident politic. Și mai mult decât apărarea onoarei „familiei politice socialiste”, după cum pretinde Igor Dodon. Ziua în amiaza mare de pe coridoarele parlamentului a fost confiscat un deputat (vorbim de caz, nu de persoană), interogat, intimidat, forțat să ia anumite decizii sub amenințare, posibil că și cu moartea, iar justiția tace. E banditism. Terorism politic. Dodon îl acuză pe Gațcan de trădare, dar ceea ce făcea el în 2012, când pleca de la Voronin, pe bani, ce era? (…) Este traseismul politic, în condițiile R. Moldova, un exercițiu de aprobat sau de dezaprobat? Depinde ce interese are de servit acest traseism. Dar în condițiile unui stat capturat (iar Dodon și-a subordonat toate instituțiile statului) când procuratura și justiția nu reacționează la demersurile opoziției privind implicarea președintelui în cazuri grave de corupție, finanțări externe, spălări de bani, trădare de patrie, ce trebuie să facă opoziția? Să tacă ori să caute soluții pentru a-l pune la punct?”, punctează autorul.

Soluția Gațcan sau cum, după amânarea anticipatelor, guvernul Chicu decide să rămână”, titrează Europa Liberă. Jurnaliștii relatează că, dacă astăzi ședința Parlamentului va fi deliberativă, asumarea are șanse mari să treacă, iar eșecul va fi în acest caz cel mai probabil de partea opoziției, pentru că nu a reușit să împiedice o rectificare despre care aceasta crede că umflă cu cheltuieli în mare parte inutile un deficit și așa neacoperit financiar din acest an, de 17 miliarde de lei. Așa-zisa soluție „Gațcan”, dacă ajunge să fie aplicată de către socialiști, vine după o decizie a Curții Constituționale care interzice declanșarea, acum, de anticipate și desfășurarea lor într-o zi cu prezidențialele. Amânarea anticipatelor a anulat aparent și planul lui Igor Dodon de a-și retrage guvernul, spun pe de altă parte observatorii, pentru că, în condițiile unui scrutin mai îndepărtat, președintelui îi este mai avantajos păstrarea guvernului său, fie și lipsit de sprijin solid legislativ, notează sursa citată.

Viorel Iordachescu, Mare Maestru Internațional la șah, numărul 1 din R. Moldova și cel mai bun șahist al anului 2019, îi aruncă mănușa președintelui Igor Dodon care se prezintă public ca fiind un mare jucător de șah, inclusiv în politică, scrie Ziarul Național. Profesionistul, care este și prim-vicepreședintele Partidului Unității Naționale, îl invită pe președinte la un meci de șah adevărat. Miza este una pe măsură - dacă pierde meciul, Dodon să părăsească politica din R. Moldova.

TV8 scrie că prim-ministrul Ion Chicu și președintele Igor Dodon oferă răspunsuri contradictorii atunci când sunt întrebați dacă au fost sau nu reluate negocierile privind acordarea creditului rusesc. „Soarta creditului rusesc este încă incertă, trebuie de discutat și negociat. Negocierile nu au fost începute, este procedură, trebuie să vină de la Comisia Parlamentară permisiune, aici este o procedură întreagă”, a declarat premierul la TV8. Pe când Igor Dodon a spus la NTV Moldova că au fost reluate negocierile cu Federația Rusă, printr-un schimb de scrisori. 

Dacă vrei probleme, pune întrebări. Cu cât mai puțin vom ști, cu atât mai mult vom trăi”. Ce știu oamenii despre cheltuirea banilor publici în sănătate – încearcă să afle reporterii de la Sănătate.info. ”Polița de asigurare medicală obligatorie este mereu un subiect aprins de discuții printre cei care contribuie financiar ca să-și asigure sănătatea. Mulți dintre moldoveni o consideră chiar inutilă, argumentând că atunci când merg la medic oricum plătesc. Însă, deși se arată indignați că statul îi obligă în fiecare an să o cumpere, adesea doar specialiștii și presa se interesează cine gestionează acești bani, cui și cum sunt împărțiți, dar mai ales pentru ce anume? Cel puțin o astfel de concluzie ne-am făcut întrebând oameni de diverse profesii, cu diversă instruire și cultură generală ce știu ei despre felul în care sunt gestionați banii din Sănătate. Nimeni dintre cei cu care am discutat nu și-a pus niciodată întrebarea „Unde se duc banii mei cu care contribui la polița medicală și cum sunt cheltuiți?”. Această ignoranță lasă loc pentru gestionare incorectă sau frauduloasă a resurselor financiare destinate sistemului medical din Moldova”.

Gazeta de Chișinău caută răspuns la întrebarea ”Cum scăpăm de inundații?” și constată că localitățile Moldovei nu au documentație urbanistică. „Problema inundațiilor și, în general, a cataclismelor se abordează atunci când se elaborează documentația tehnică de urbanism. În document se găsesc soluții pentru a fi evitate eventualele inundații, alunecări de teren etc.”, afirmă arhitectul Andrei Vatamaniuc de la Centrul de Urbanism din Republica Moldova. Arhitectul susține că, „la nivel de localitate, când se proiectează un drum, o construcție, trebuie să se ia în calcul prevederile documentației de urbanism. (…) Localitățile s-au extins fără a lua în calcul anumite riscuri. În perioada sovietică, se făcea documentația de urbanism, dar nu a fost actualizată. Satele s-au extins aiurea”, explică arhitectul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău