Cazul Assange: SUA confirmă că au contestat decizia justiției britanice de a respinge cererea de extrădare

  • 06 Ianuarie 2021 13:55
Cazul Assange: SUA confirmă că au contestat decizia justiției britanice de a respinge cererea de extrădare

Avocații angajați de SUA au contestat în apel decizia justiției britanice de a respinge cererea de extrădare în SUA a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, informează miercuri dpa, citat de Agerpres.

Într-o audiere desfășurată la Tribunalul Westminster, Claire Dobbin a confirmat că echipa de avocați a depus apel, ceea ce înseamnă că acum dosarul extrădării lui Assange va trebui să fie tratat de Curtea Supremă britanică.

Dobbin a adăugat că Julian Assange nu trebuie să fie eliberat pe cauțiune întrucât el ''s-a dovedit a fi capabil de a recurge la amânări extraordinare pentru a evita extrădarea''. Ea a făcut astfel referire la cei șapte ani petrecuți de Julian Assange în interiorul ambasadei Ecuadorului la Londra, unde a cerut azil pentru a evita eventuala extrădare în Suedia, țară care l-a acuzat de agresiune sexuală.

În ceea ce-l privește, Julian Assange a cerut miercuri punerea sa în libertate, după ce în urmă cu două zile respins cererea autorităților americane de extrădare a sa în SUA.

Transferat de la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh unde se află în detenție, Assange a apărut la Tribunalul Westminster într-un costum sobru, având fața acoperită de o mască sanitară.

Acuzarea a indicat că Julian Assange dispune de ''resurse'' pentru a fugi, aducând ca exemplu oferta de azil politic făcută de Mexic.

Luni justiția britanică a respins cererea de extrădare în SUA a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în legătură cu acuzații de spionaj pentru care riscă o pedeapsă de 175 de ani de închisoare.

Judecătoarea Vanessa Baraitser de la Tribunalul penal central din Londra (Old Bailey) a respins argumentele apărării în sensul că întregul proces împotriva lui Assange este motivat politic, dar a afirmat că acesta nu poate fi extrădat pentru că există un risc real că se va sinucide.

În septembrie, Michael Kopelman, un psihiatru care l-a vizitat pe Assange în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din sud-estul Londrei, a declarat tribunalului că australianul de 49 de ani prezintă un risc de suicid "foarte ridicat" în cazul în care va trebui extrădat către SUA, unde este acuzat de dezvăluirea a sute de mii de documente confidențiale.

Washingtonul l-a acuzat pe Assange de încălcarea Legii spionajului prin faptul că ar fi conspirat împreună cu fosta analistă militară americană Chelsea Manning pentru a publica o înregistrare video în care sunt văzuți civili omorâți de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiția americană, pe baza legislației antispionaj. Susținătorii lui afirmă că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei. SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice și 500.000 de documente confidențiale despre activitățile armatei americane în Irak și Afganistan.

Audierile privind extrădarea lui Julian Assange în SUA au început în februarie, dar au fost amânate apoi cu câteva luni din cauza măsurilor de izolare adoptate la nivel național pentru a limita răspândirea COVID-19. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău