Câți moldoveni vor mai rămâne pentru Recensământul din 2024?

  • 20 Iunie 2014 21:42
Câți moldoveni vor mai rămâne pentru Recensământul din 2024?

La sfârșitul lunii mai curent, cuvântul cheie al internauților din Republica Moldova a fost Recensământ, probabil al treilea cel mai întâlnit cuvânt în statusuri după Eurovision și Cupa FIFA…și asta pentru că Republica Moldova este o țară atât de „mare” pentru recenzori, încât aceștia nu au reușit să ajungă la…

La sfârșitul lunii mai curent, cuvântul cheie al internauților din Republica Moldova a fost Recensământ, probabil al treilea cel mai întâlnit cuvânt în statusuri după Eurovision și Cupa FIFA…și asta pentru că Republica Moldova este o țară atât de „mare” pentru recenzori, încât aceștia nu au reușit să ajungă la fiecare casă.

Recensământul 2014 a împărțit moldovenii în mai multe categorii: cei care au deschis ușile recenzorilor, cei care le-au închis în nas și cei care le-au deschis, dar pe acolo a intrat doar vântul; cei care s-au declarat români, cei care s-au declarat moldoveni și cei care încă nu-și dau seama pe ce planetă trăiesc .
Am rămas amuzată când citeam alte chestionare „secrete”, iar acolo erau moldoveni pentru care limba română este o limbă străină cunoscută, iar moldoveneasca maternă. M-am gândit atunci că Ionel Istrati nu era chiar atât de naiv când pomenea despre „toate statele din Republica Moldova”, pentru că într-adevăr suntem mai multe state în unul singur. M-au amuzat și moldovenii cu porți „din aur” și case cu patru etaje, cărora le e teamă să deschidă ușa și să arate ce au acolo.

Dar cel mai mult m-a uimit cum s-a rezolvat problema celor 20 % din populație la care recenzorii nu ajuns și cele peste o mie de plângeri înregistrate. „Recensământul populației este un exercițiu statistic care permite marje de eroare de participare, de non-răspunsuri și de refuzuri. Recensământul s-a încheiat și nu va fi prelungit”, a declarat șefa Biroului Național de Statistică, Lucia Spoială.

Eu nu știu cât de corecte vor fi aceste date, nu știu care va fi scopul răspunsurilor reflectate și nu știu cât de veridice vor fi aceste date, după alegerile parlamentare.

Mi-e temă doar că odată cu liberalizarea regimului de vize, la următorul Recensământ care va avea loc în 2024, vor fi mai mulți recenzori decât oameni de intervievat.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău