Câți bani vor primi partidele parlamentare din Bugetul de stat

  • 23 Mai 2016 14:29
Câți bani vor primi partidele parlamentare din Bugetul de stat

Aproape 40 de milioane de lei sau un milion 800 de mii de euro ar urma să fie alocați anul acesta din Bugetul de stat pentru finanțarea partidelor politice.

Banii urmează să fie repartizați atât partidelor parlamentare, cât și celor care nu au acces în Legislativ, în funcție de rezultatele obținute la ultimele alegeri locale și parlamentare, după ce Legea bugetului de stat va fi votată de Parlament.  Asociația Promo-Lex a calculat cât va primi fiecare dintre formațiuni.

Cei mai mulți bani din bugetul de stat – 9 909 052 lei – va primi Partidul Liberal Democrat, urmat de Partidul Democrat, care va primi 8 985 255 lei. 6 407 256 lei va primi Partidul Socialiștilor, 5 855 900 – Partidul Comuniștilor și 3 489 594 lei – Partidul Liberal.

Dintre partidele extraparlamentare cei mai mulți bani din buget îi vor reveni formațiunii ”Partidul Nostru” – 1 632 576 lei, iar restul banilor vor fi repartizați altor 22 de partide care nu au acces în Parlament. Astfel, partidele din actuala coaliție de guvernare, cel Democrat și cel Liberal, în afara grupurilor care au părăsit alte formațiuni, care nu vor beneficia de bani de la stat, vor primi numai o treime din resursele ce urmează a fi alocate din buget. Cea mai mare parte a banilor, peste jumătate, ar urma să ajungă la partidele din opoziție, pentru că acestea au înregistrat scoruri mai bune la ultimele scrutine parlamentare și locale, a remarcat expertul Asociației Promo-LEX, Pavel Postică.

”Beneficiarii majori par să fie partidele de opoziție și extraparlamentare, pe când votarea legii (n.r.: Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2016) depinde, în mare parte, de partidele de guvernare. Eu nu exclud posibilitatea ca în general să nu fie prevăzute resurse financiare pentru finanțarea partidelor politice, dar ar fi un pas regretabil și poate chiar și o acuzație directă de utilizare a resurselor administrative din partea partidelor de guvernare împotriva partidelor de opoziție și extraparlamentare”, a declarat Pavel Postică.

Potrivit legii, fiecare vot primit de partide va fi cuantificat în bani, iar Comisia Electorală Centrală urmează să repartizeze, lunar, partidelor politice banii din bugetul de stat. Formațiunile trebuie să aibă un cont separat și trebuie să țină o evidență separată a acestor resurse, față de cele primite din mediul privat, a declarat președintele CEC, Iurie Ciocan.

”În baza unor formule stabilite prin lege, vom distribui acești bani tuturor partidelor care au participat la alegeri și au acumulat voturi. E vorba de alegeri parlamentare și alegeri locale, aceste sume de bani se divizează în două jumătăți egale și se distribuie proporțional cu numărul de voturi acumulate de fiecare partid în alegeri”, a declarat Iurie Ciocan.

Finanțarea de la bugetul de stat a partidelor politice este o prevedere adoptată cu scopul de a limita influența unor donatori mai generoși asupra formațiunilor și de a face mai transparente cheltuielile acestora. Pentru candidații independenți nu sunt alocate resurse bugetare. Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2016, care prevede alocarea aproape 40 de milioane de lei pentru partidele politice, a fost aprobat de Guvern, iar ca să intre în vigoare, trebuie votat  și în Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău