Câte porții de fructe, nuci, pește și carne ar trebui să mâncăm săptămânal pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare? Ce mit desființează un nou studiu despre dietele sănătoase
-
09 Iulie 2023 15:15
Lipsa din dietă a unor alimente a fost asociată cu un nivel mai ridicat de boli cardiovasculare și decese la nivel mondial, într-un nou studiu realizat la nivel global în 80 de țări. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproape 18 milioane de persoane au murit din cauza bolilor cardiovasculare în 2019, ceea ce reprezintă 32% din totalul deceselor la nivel mondial. Dintre aceste decese, 85% s-au datorat infarctului miocardic și accidentelor vasculare cerebrale (AVC).
Un studiu realizat în 80 de țări de pe toate continentele locuite și publicat în revista Societății Europene de Cardiologie (ESC) indică faptul că dietele alimentare care pun accentul pe fructe, legume, produse lactate (în special cele cu grăsimi integrale, nedegresate), nuci, leguminoase și pește, adică dietele bogate în grăsimi naturale, neprocesate, au fost asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare (BCV) și de deces prematur în toate regiunile lumii.
Adăugarea de carne roșie neprocesată sau de cereale integrale a avut un impact redus asupra rezultatelor.
Studiul, condus de cercetătorii de la universitatea McMaster și de la Hamilton Health Sciences din cadrul Institutului de cercetare în domeniul sănătății populației (PHRI) din Canada, a constatat că un consum insuficient dintr-o combinație de șase alimente-cheie este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare (BCV) la adulți.
Astfel, consumul de fructe, legume, leguminoase, nuci, pește și produse lactate integrale este esențial pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale, spun specialiștii care au condus acest studiu.
De asemenea, studiul a constatat că o dietă sănătoasă poate fi obținută în diverse moduri, cum ar fi includerea unor cantități moderate de cereale integrale sau de carne neprocesată.
Cercetări similare realizate anterior s-au concentrat asupra țărilor occidentale și a dietelor care au combinat alimentele nocive, ultraprocesate, cu alimentele dense în nutrienți.
Această cercetare a avut o sferă de cuprindere globală și s-a axat pe alimentele considerate în mod obișnuit ca fiind sănătoase.
Cercetătorii PHRI și colaboratorii lor la nivel mondial au analizat date de la 245.000 de persoane din 80 de țări din mai multe studii.
Rezultatele au fost publicate joi, în European Heart Journal.
Din studiul global, aflat în curs de desfășurare, cercetătorii au derivat un scor alimentar la scară largă, denumit PURE (Prospective Urban and Rural Epidemiological), apoi l-au replicat în cinci studii independente pentru a măsura rezultatele în materie de sănătate în diferite regiuni ale lumii și la persoanele cu și fără BCV anterioare.
„Scorurile anterioare privind regimul alimentar, inclusiv dieta de sănătate planetară EAT-Lancet – bogată în fructe și legume, cu proteine și grăsimi provenite în principal din alimente vegetale și uleiuri nesaturate din pește, iar carbohidrații din cereale integrale – și dieta mediteraneană, au testat relația dintre dietă și BCV și deces, în principal în țările occidentale”, a declarat Salim Yusuf, autor principal al studiului și cercetător la PURE.
Scorul de dietă sănătoasă PURE a inclus o bună reprezentare a țărilor cu venituri mari, medii și mici.
Pe lângă faptul că este cu adevărat global, scorul PURE Healthy Diet s-a axat exclusiv pe alimentele naturale, spun autorii.
„Am fost unici în această abordare. Celelalte scoruri de dietă au combinat alimente considerate dăunătoare – cum ar fi alimentele procesate și ultraprocesate – cu alimente și nutrienți despre care se crede că protejează sănătatea cuiva”, a declarat primul autor Andrew Mente, cercetător PHRI și profesor asistent la departamentul de metode de cercetare în Sănătate, dovezi și impact de la McMaster.
„Recent, se pune un accent crescut pe un consum mai mare de alimente sănătoase pentru prevenirea bolilor. În afara unor cantități mai mari de fructe, legume, nuci și leguminoase, cercetătorii au arătat că moderația este esențială în consumul de alimente naturale”, a menționat el.
Cantitățile moderate de pește și de produse lactate integrale sunt asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și mortalitate.
„Aceleași rezultate pentru sănătate pot fi obținute cu un consum moderat de cereale și carne – atâta timp cât sunt cereale integrale nerafinate și carne neprocesată”, a precizat cercetătorul.
Scorul PURE Healthy Diet recomandă un aport mediu zilnic de: fructe câte două-trei porții; legume câte două-trei porții; nuci, o porție; și lactate, două porții.
Scorul include, de asemenea, trei până la patru porții pe săptămână de leguminoase și două până la trei porții săptămânale de pește.