Câte milioane de lei au adunat instituțiile medicale contra plată, după ce tarifele s-au triplat (Sănătate INFO)
-
10 Iunie 2018 10:57
Instituțiile medicale din Moldova au adunat anul trecut peste 275 de milioane de lei din servicii contra plată, după ce Guvernul a operat modificări la tarifele la serviciile medicale în februarie 2017. Această sumă ar fi cu doar 5 milioane mai mică decât 2016, când tarifele erau, în unele cazuri, și cu 300 de procente mai mici, conform datelor oficiale ale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Subiectul a fost discutat la Parlament. Deputații au vrut să știe ce sumă au acumulat spitalele și alte instituții medicale din serviciile contra plată, după ce Ministerul Sănătății, condus atunci de Ruxanda Glavan, a scumpit serviciile medicale, autoritatea fiind acuzată de lipsă de transparență și de viziune în calculul noilor tarife, notează Sănătate INFO.
Secretarul de stat Rodica Scutelnic a declarat în Parlament că în anul 2017 veniturile acumulate din serviciile contra plată au ajuns la 275.000.000 de lei. În 2016, înainte de scumpirea tarifelor, serviciile contra plată ar fi ajuns la 270.000.000 de lei.
„Atunci pentru au fost scumpite tarifele? Ori cifra comunicată nu este corectă și instituțiile nu raportează toate încasările, ori pur și simplu nu a existat nicio justificare pentru scumpirea acestor tarife, căci vorbim de o diferență foarte mică”, a replicat încurcat de răspuns deputatul Vladimir Odnostalko.
Datele comunicate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu sunt publicate nicăieri, de aceea nu putem face o analiză detaliată.
Sindicatele din Sănătate fac referire în raportul lor anual la o sumă de 690.000.000 de lei acumulați din serviciile contra plată, dintre care numai 30,6 la sută ar fi fost redirecționați pentru plata muncii.
De altfel, problema scumpirii tarifelor medicale a rămas în aer, după ce Parlamentul a obligat Guvernul, printr-o hotărâre luată încă anul trecut, să suspende tarifele majorate, deputații făcând trimitere la dovezi precum să tarifele nu sunt justificate, deci lipsite de suport legal.
Deja de peste un pacienții achită aceste tarife în spitale și oricare alte instituții medicale, indiferent de tipul de servicii acordat, iar nimeni nu discută despre legalitatea acestora.
Pe 24 aprilie, Ministerul Sănătății a publicat la dezbateri publice un proiect prin care își propunea să fie revăzută metodologia de calcul a tarifelor, însă documentul nu a ajuns pe masa Guvernului. În primele luni de la scumpirea tarifelor au existat semnale că veniturile erau în creștere cu aproximativ 20 la sută, însă cifrele erau doar aproximative și doar pentru Municipiul Chișinău. Documente confirmative și analize cu date concrete nu au fost făcute publice, subliniază Sănătate INFO.