Câtă energie electrică importăm din Ucraina (Mold-street)

  • 29 August 2021 11:41
Câtă energie electrică importăm din Ucraina (Mold-street)

Subiectul revenirii companiilor energetice din Ucraina pe piața de furnizare a energiei electrice din Republica Moldova a fost discutat în cadrul unei întrevederi bilaterale a președinților Maia Sandu și Volodimir Zelensky, la Chișinău, transmite mold-street.com.

Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale de la Kiev, în cadrul întrevederii, Zelensky a declarat că pentru Ucraina, Republica Moldova este un partener important și că Kievul este deschis pentru aprofundarea relațiilor, notează sursa citată.

Vor să revină pe piață

„Relațiile dintre Ucraina și Moldova au un potențial enorm și astăzi trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a folosi acest potențial”, a mai declarat el.

Interlocutorii au discutat despre perspectivele cooperării comerciale și economice, în special cu privire la implementarea proiectelor de infrastructură.

Președinții au apreciat munca desfășurată de părți în cadrul proiectului de construire a unui pod de frontieră peste Nistru la frontiera de stat ucraineană-moldovenească.

În plus, șefii de stat au discutat și despre revenirea companiilor energetice ucrainene pe piața de furnizare a energiei electrice din Republica Moldova.

De altfel companiile ucrainene, în special cele ce fac parte din grupul DTEK al oligarhului ucrainean Rinat Akhmetov sunt în continuare prezente pe piața energiei electrice, doar că volumele de energie livrate sunt foarte mici.

În 2020, importul de energie din Ucraina a scăzut de 4 ori

De exemplu dacă în 2019, Republica Moldova a importat din Ucraina 643,8 milioane kWh de energie, apoi în 2020, importurile au scăzut de circa patru ori, până la 166,6 milioane kWh.

Mai mult! În primele trei luni ale acestui ani importurile de energie din Ucraina au fost complet sistate.

De la 1 aprilie 2021 acestea au fost reluate și au crescut treptat, de la 20,9 milioane kWh în aprilie, la aproape 40 milioane kWh - în luna iulie, ajungând să asigure peste 10% din necesarul de curent electric al țării noastre.

În august însă livrările cel mai probabil că au scăzut, ca urmare a scumpirii semnificative a costului energiei pe piața zilei de mâine din Ucraina, care a forțat unele companii din Moldova să nu mai importe energie electrică de la furnizori ucraineni.

De notat că în perioada mai-iulie a acestui an circa 80% din necesarul de energie a fost asigurat de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, aproape 10% - de furnizori din Ucraina și doar 10% de producătorii autohtoni.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău