Caravela electorală a lui Ilan Șor (Revista presei)
-
18 Septembrie 2023 10:04
Nicolae Negru observă în editorialul său din Ziarul Național că, ideea integrării europene a Republicii Moldova este contrapusă tot mai vehement, și pe Bâc, și pe Dâmbovița, ideii unioniste, pentru a se băga zâzanie primejdioasă între unioniști și proeuropeni.
Au apărut „istorici” care deplâng orientarea euroatlantică a unioniștilor, pledând, oricât ar părea de irațional, absurd, pentru o reapropiere de Rusia, sugerând chiar că soarta Basarabiei ar fi fost alta, dacă diplomația românească din perioada interbelică și-ar fi îndreptat eforturile spre Kremlin, afirmând că reunirea de azi ar depinde doar de Moscova.
Contează confuzia, discordia, iluzia subversivă că Rusia ar renunța la Republica Moldova de dragul unor politicieni rusofili, subliniază Nicolae Negru. Potrvit publicistului, autorii unor asemenea soluții „extravagante” nu sunt nici măcar originali: până a prelua puterea la Chișinău, Voronin, Lucinschi au avut iluzia că Moscova va renunța de dragul lor la Transnistria.
Creșterea interconectărilor și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică, inclusiv prin construcția Liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești - Chișinău, a LEA 400 kV Suceava – Bălți, dar și dezvoltarea rețelei de transport al gazelor naturale vor consolida semnificativ securitatea energetică a R. Moldova, scrie Ziarul Național. Directoarea executivă a Green City Lab Moldova, Veronica Herța, afirmă, într-un interviu în Ziarului NAȚIONAL, că și asigurarea până în 2030 a unei ponderi de cel puțin 27% a energiei regenerabile în balanța energetică va reduce din dependența energetică a R. Moldova de sursele care o țineau captivă de la independență încoace.
Cum arată tabloul energetic al R. Moldova în prezent și ce ar trebui să facă autoritățile pentru a asigura cetățenii cu resurse energetice sigure și la prețuri pe care să și le poată permite populația, vedeți în Ziarul Național.
Mold-Street explică cum Vestmoldtransgaz va asigura continuitatea operării sistemului de transport al gazelor. Potrivit publicației, "Au fost stabilite unele măsuri care vor asigura evitarea echivocului din partea VestMoldtransgaz, dar și a utilizatorilor de sistem în privința aplicării tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale, termenelor de prezentare de către operator a cererii privind aprobarea tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale, planului de dezvoltare modificat, planurilor anuale de investiții și a listei punctelor de intrare/ieșire", precizează ANRE.
În acest an, Guvernul a elaborat și publicat primul Raport național de progres privind implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, „necesar pentru a analiza rezultatele înregistrate și a interveni pentru a accelera ritmul implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă”....Moldstreet afirmă că Guvernul se laudă cu 48 de platforme industriale. Industrializare pe hârtie, comentează portalul.
ZDG publică un interviu cu Jurnalista Emilia Șercan. Aceasta este binecunoscută în România pentru investigațiile sale în care a arătat că zeci de înalți demnitari de stat, inclusiv prim-miniștri, au plagiat în tezele lor de doctorat, iar ca urmare, au avut parte de beneficii administrative și politice. Ca urmare, a fost amenințată cu moartea și a fost victima unui kompromat cu legături și în R. Moldova.
La Podcast ZdCe, Emilia Șercan povestește despre lupta sa cu impostura academică și cu instituțiile statului care încearcă să-i distrugă reputația profesională și să o reducă la tăcere.
Anticorupție.md scrie despre CARAVELA electorală a lui Ilan Șor. Potrivit portalului Anicorupție, Proiectul lui Ilan Șor „Din tot sufletul” realizat prin Fundația „Visul meu” este folosit drept paravan pentru organizarea activităților electorale ale candidaților desemnați sau promovați pentru funcții de aleși locali. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice i-au surprins pe aceștia în mijlocul unor evenimente cu tentă caritabilă, sponsorizate de fundație și în cadrul cărora imaginea oligrahului fugar, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporii deosebit de mari, în dosarul „Frauda bancară”, este folosită pentru a câștiga dividende politice. Mai mult, tot sub umbrela fundației, grupuri de inițiativă colindă satele Moldovei, colectând semnături pentru așa-numitul proiect „Satul moldovenesc”, iar poliția avertizează că e vorba despre tentative de corupere a alegătorilor. Doar că cei care se lasă convinși să-și depună semnătura în liste nu știu cu siguranță în ce scop vor fi folosite datele lor, dar nici dacă vor vedea vreodată cei 1000 de lei promiși.