Capturarea oligarhilor-fugari, un test pentru justiția R. Moldova. Chișinăul contează pe Occident, oligarhii se bazează pe sprijinul sistemului pe care l-au patronat (Revista presei)

  • 20 Ianuarie 2023 09:34
Capturarea oligarhilor-fugari, un test pentru justiția R. Moldova. Chișinăul contează pe Occident, oligarhii se bazează pe sprijinul sistemului pe care l-au patronat (Revista presei)

„Integrarea europeană a R. Moldova se decide pe câmpul de bătălie din Ucraina”, dar paradoxal, elita transnistreană „nu are nici un interes în victoria Rusiei”, spune istoricul de la București Armand Goșu, într-un interviu pentru Europa Liberă. „Dacă Ucraina este înfrântă în acest război, R. Moldova va recădea într-o zonă de influență a Rusiei și nu se va mai pune problema aderării Moldovei la Uniunea Europeană. Dacă Ucraina va rezista și va ieși bine din acest război, atunci e sigur că fiind o țară atât de mare va împinge Moldova [ spre UE]”, mai apreciază istoricul. „Securitatea Moldovei nu mai depinde de Moldova, securitatea Moldovei e apărată pe câmpul de luptă din Ucraina. Moldova nu poate să facă foarte multe în a-și susține agenda de securitate... Dacă războiul se termină într-un timp relativ rezonabil și cu o victorie a Ucrainei, atunci și Occidentul va căuta soluții pentru a integra această zonă economic, politic în clubul euro-atlantic”, iar Uniunea Europeană s-ar putea vedea obligată să „creeze noi mecanisme de integrare”, diferite de cele aplicate în cazul Turciei sau a Balcanilor de vest, explică Armand Goșu pentru Europa Liberă.

Tot în contextul războiului, în Ziarul de Gardă editorialistul Petru Grozavu întreabă „Ce ne așteaptă? Spre deosebire de primul val, „valul doi” sau „războiul de uzură pe termen lung” va implica mult mai multe riscuri și sacrificii. Pentru toți: și pentru Ucraina, și pentru partenerii strategici ai Ucrainei, și pentru R. Moldova și, neapărat, pentru Rusia. Autorul atenționează că Rusia ar putea ataca și R. Moldova. Că nu a făcut-o în 2022, nu înseamnă că nu ar putea-o face în 2023. Contează cum va evolua războiul, dar faptul că Rusia are în plan să atace R. Moldova „este un risc real și foarte înalt”... Deci, obiectivul Rusiei nu e doar Ucraina. Obiectivul Rusiei e mai mult decât Ucraina. Cât de mult? Întrebarea rămâne deschisă. Până unde va merge și cu ce se va termina? Va merge până la Nistru? Va merge până la Prut? Va merge mai departe? Întrebări sunt mai multe, răspunsul e unul: războiul devine tot mai mult o amenințare generală și trebuie oprit. Ucraina trebuie ajutată să reziste războiului, iar Putin – ajutat să-l oprească”, scrie Ziarul de Gardă.

La aceeași temă, a agresiunii și amenințărilor rusești, comentatorul politic N. Negru scrie în Ziarul Național că „era de așteptat ca statele vecine cu Rusia, cele care mai pot acționa de sine stătător, să caute căi de a se proteja de nebunia rusă, de a o anticipa. Până și clasa politică din Republica Moldova se vede nevoită să recunoască un adevăr evident: că „neutralitatea” nu ne poate apăra, că e o iluzie, o ficțiune și că trebuie să facem ceva pentru a ne păstra „suveranitatea și independența”. Se discută despre o nouă strategie de apărare și securitate, se întreprind unele acțiuni de consolidare și modernizare a armatei naționale, Maia Sandu a cerut partenerilor occidentali să ne ajute cu sisteme de apărare antiaeriană, ca rachetele rusești să nu zboare peste capetele noastre... Trebuie însă să fim sinceri, nu putem să ne apărăm singuri în fața pericolului rus, oricâte eforturi financiare am face și oricât de mult ar fi dispusă România, Occidentul, să ne ajute să rezistăm. Doar frontiera NATO îl mai poate opri pe Putin, subliniază autorul. NATO e singura umbrelă care ne poate feri de nebunia liderilor ruși. Cei care sunt împotriva NATO, fie sunt naivi, fie sunt falși „stataliști”, așteptând în taină armata rusă”, scrie Ziarul Național.

Capturarea oligarhilor-fugari, un test pentru justiția Republicii Moldova. Chișinăul contează pe Occident, oligarhii se bazează pe sprijinul sistemului pe care l-au patronat – constată Veridica, într-o analiză semnată de jurnalistul Mădălin Necșuțu. La finele anului trecut, guvernarea pro-europeană de la Chișinău a primit o mână de ajutor din partea SUA și Marii Britanii prin includerea oligarhilor fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc pe o listă de sancțiuni. Mișcarea este una foarte importantă și le dă un semnal țărilor care îi adăpostesc pe cei doi oligarhi – Israel și Turcia. Oligarhii moldoveni fugari au ajuns piesele unui puzzle cu implicații mai mari, scrie autorul. Pentru Occident miza este menținerea la putere a actualei garnituri guvernamentale pro-europene și ajutarea Chișinăului să prindă niște „pești mari” pentru a arăta că reforma justiției începe să aibă impact. Pentru Moscova, pe de altă parte, oligarhii fugari sunt niște pioni prin care acționează pentru destabilizarea situației politice [prin proteste și manipulare mediatică] în vederea aducerii la putere la Chișinău a unor forțe proruse care ar provoca o destabilizare în spatele frontului ucrainean. Astfel, soarta oligarhilor este legată și de o „bătălie pentru Moldova”. Sancționarea fugarilor din Republica Moldova de către SUA și Marea Britanie va avea impact și asupra „grupului Londra” de oameni de afaceri controversați care au fugit în Marea Britanie, acolo unde se prezintă ca victime politice, mai scrie Veridica, referindu-se la Veaceaslav Platon, Gheorghe Cavcaliuc și Constantin Botnari. Condamnarea acestor personaje va cântări mult atât în ceea ce privește semnalul dat de Republica Moldova către UE de reformare a justiției, cât și pe plan intern. Rămâne de văzut în ce măsură actuala guvernare va putea lupta cu sistemul cleptocratic clădit timp de trei decenii de politicieni și magistrați corupți în Republica Moldova, conchide Veridica.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău