Captură rară: Ucrainenii au reușit să preia controlul și să aterizeze o dronă T-16 a Rusiei - cea mai modernă versiune a Eleron

  • 09 August 2023 15:09
Captură rară: Ucrainenii au reușit să preia controlul și să aterizeze o dronă T-16 a Rusiei - cea mai modernă versiune a Eleron

Ucrainenii au reușit o captură rară: E vorba de o dronă T-16 a Rusiei asupra căruia au reușit să-i preia controlul. Drona a aterizat și a ajuns intactă în mâinile Armatei Ucrainei, scrie defenseromania.ro.

Acțiunea a fost realizată de Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei, care a reușit să preia controlul UAV-ului rus. Potrivit publicației Militarnyi, drona a fost capturată în regiunea Harkov.

Potrivit sursei citate militarii din Detașamentul 15 de Frontieră au folosit un sistem anti-dronă pentru a ateriza cu succes UAV-ul. Cel mai probabil vorbim de un sistem cu o importantă componentă de război electronic.

Drona T-16 e una din cele mai recente dezvoltări a familiei de drone Eleron. Dronele sunt dezvoltate de producătorul Eniks. Compania a dezvoltat pentru armată de-a lungul timpului zeci de drone de diferite tipuri, dar simulatoare și alte produse aeronautice.

Ce știm despre T-16 - cea mai modernă dronă din familia Eleron

Nu se cunosc foarte multe informații despre T-16. Până în prezent rușii au ținut „la secret” caracteristicile dronei. 

T-16 a fost dezvoltată în urmă cu câțiva ani. Dronele sunt folosite în misiuni de recunoaștere și supraveghere, putând de asemenea să se coordoneze cu artileria pentru a eficientiza loviturile de artilerie. T-16 are capacitatea de a opera în orice condiții meteorologice.

Drona e cea mai nouă versiune a familiei Eleron. 

În ciuda faptului că nu se cunosc date tehnice, se știe că poate transporta o încărcătură de până la 6 kilograme iar greutatea ei la decolare este de 20 de kilograme, amintește și Gagadget.

În timpul testelor, T-16 a reușit să atingă o viteză de aproximativ 65 km/h și să parcurgă 150 de kilometri. Sursa citată subliniază că nu știm cât de diferită este versiunea finală a dronei față de prototipul care a luat parte la teste.

Cu siguranță că acum forțele de apărare ale Ucrainei vor desluși specificațiile tehnice ale T-16.

De-a lungul anilor Rusia a neglijat complet componenta dronelor, atât aeriene cât mai ales a celor navale. Acest lucru s-a dovedit a fi o mare problemă în special în ceea ce privește dronele kamikaze. Rușii au devenit dependenți de noii lor aliați din Iran, care le-au vândut mii de drone kamikaze Shahed.

Recent, presa din Rusia a anunțat că această problemă a fost rezolvată. Potrivit rușilor a început producerea dronelor kamikaze Gastello, care au fost create în baza experiențelor obținute ca urmare a întrebuințării dronelor în timpul luptelor din Ucraina iar industria promite lunar 5.000 de astfel de UAV-uri.

Dronele de acest tip au fost dezvoltate ținând cont de recomandările operatorilor de vehicule aeriene fără pilot, care participă la “operația militară specială”. Prin urmare, susține sursa rusă, accentul a fost pus tocmai pe acele caracteristici care le lipseau dronelor de pe front. “Astfel, noile drone vor putea efectua și zboruri pe timp de noapte. Dronele funcționează pe baza tehnologiei First Person View (FPV). Operatorii acestora văd imaginea de la camera video folosind un monitor, o cască video sau ochelari video.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:15 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău