Capsula care va pune capăt dependenței SUA de rachetele rusești în spațiu revine pe Pământ

  • 08 Martie 2019 15:02
Capsula care va pune capăt dependenței SUA de rachetele rusești în spațiu revine pe Pământ

O capsulă spațială fără echipaj a companiei SpaceX, condusă de Elon Musk, urmează să revină vineri pe Terra, după o scurtă misiune la bordul Stației Spațiale Internaționale, încheind astfel cel mai recent test al NASA care ar preceda reluarea zborurilor spațiale cu echipaj la bord de pe teritoriul american.

O rachetă a SpaceX lansată de la Kennedy Space Center din Florida a transportat sâmbăta trecută în spațiu capsula de aproape trei metri înălțime.

După o misiune de cinci zile, capsula Crew Dragon era programată să se detașeze autonom de stația spațială și să revină pe Terra, amerizând în largul coastei Floridei, în apropiere de Cape Canaveral.

Oficialitățile de la NASA vor analiza modul în care se comportă parașuta de frânare a capsulei și integritatea acesteia după amerizare, acestea reprezentând principalele două motive de îngrijorare privind funcționalitatea și proiectul acesteia. Elon Musk, co-fondator al companiei producătoare de automobile electrice Tesla, va urmări și el cu atenție evenimentele.

„Principala mea îngrijorare este legată de reintrarea în atmosferă la viteză hipersonică”, le-a declarat el reporterilor, după lansarea rachetei, referindu-se la faptul că vehiculul spațial se va deplasa cu o viteză de mii de kilometri prin atmosfera terestră.

Capsula spațială, prima de acest tip, a cărei misiune precede un zbor cu echipaj uman programat pentru luna iunie, a transportat aproape 200 de kilograme de echipament la bordul stației spațiale.

Între articolele de la bordul său s-a aflat și un manechin botezat Ripley, echipat cu senzori la cap, gât și coloana vertebrală, pentru a simula efectele pe care le-ar resimți un om.

NASA a acordat companiilor SpaceX și Boeing o sumă totală de 6,8 miliarde de dolari pentru a construi rachete și capsule spațiale capabile să trimită astronauți în spațiu de pe teritoriul american, fapt care nu a mai fost posibil din 2011, după retragerea din serviciu a navetei spațiale.

Noul sistem de lansare urmărește să pună capăt dependenței americane de rachetele rusești Soyuz, în condițiile în care costurile pentru a trimite un om până la Stația Spațială Internațională în valoare de 100 de miliarde de dolari aflată la o altitudine de 400 de kilometri deasupra Pământului se ridică la 80 de milioane de dolari.

NASA a anunțat că suma necesară pentru a trimite un om în spațiu la bordul vehiculelor Boeing sau SpaceX va fi mai mică decât în cazul rachetelor Soyuz sau al navetei spațiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău