Caniculele ar putea provoca moartea a 90.000 de europeni pe an până în 2100 (Agenția Europeană de Mediu)

  • 09 Noiembrie 2022 13:07
Caniculele ar putea provoca moartea a 90.000 de europeni pe an până în 2100 (Agenția Europeană de Mediu)

Agenția Europeană de Mediu (AEM) a avertizat miercuri că 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza caniculelor până la sfârșitul acestui secol, dacă nu se iau măsuri. Aceasta ar reprezenta cea mai mare amenințare la adresa sănătății legată de climă, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"În lipsa unor măsuri de adaptare, și în condițiile unui scenariu de încălzire globală de 3 grade Celsius până în 2100, în fiecare an 90.000 de europeni ar putea muri din cauza caniculelor", a precizat AEM.

"Cu o încălzire de 1,5 grade Celsius vizată de acordul de la Paris, această cifră se reduce la 30.000 de decese pe an", a subliniat aceasta, pe baza unui studiu publicat în 2020.

Între 1980 și 2020, circa 129.000 de europeni au murit din cauza căldurii, potrivit cifrelor, cu o accelerare bruscă în ultima perioadă.

Combinația dintre episoadele caniculare mai frecvente, îmbătrânirea populației și creșterea urbanizării îi face pe europeni mai vulnerabili la temperaturile ridicate, în special în sudul continentului, a declarat agenția europeană.

Luni, biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat că cel puțin 15.000 de decese în Europa au fost direct legate de puternicele valuri de căldură din vara lui 2022.

Pe lângă valurile de căldură repetate, schimbările climatice fac ca regiunea să devină din ce în ce mai vulnerabilă la apariția și transmiterea unor boli infecțioase.

Anumite tipuri de țânțari, vectori ai malariei și ai febrei dengue, rămân mai mult timp în Europa, notează AEM. Creșterea temperaturilor favorizează, de asemenea, proliferarea în apă a bacteriilor, în special în Marea Baltică a bacteriilor Vibrio, cea mai cunoscută dintre acestea fiind responsabilă de holeră.

"Trebuie pusă în aplicare o gamă largă de soluții, inclusiv planuri de acțiune eficace pentru căldură, ecologizarea orașelor, proiectarea și construirea de clădiri adecvate și adaptarea orarelor și condițiilor de lucru", se arată în raport, adăugând că o mare parte din decesele cauzate de căldură pot fi evitate în Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău