Candidatul unic schimbă dispozitivul electoral (Revista presei)

  • 18 Octombrie 2016 09:22
Candidatul unic schimbă dispozitivul electoral (Revista presei)

Revista presei din 17 octombrie 2016

Candidatul unic schimbă dispozitivul electoral, susține Vasile Gârneț în Ziarul Național. Potrivit publicistului, candidatul unic trebuie să fie mai mult decât a fost liderul PAS. Electoratul așteaptă semnalul că alianța dintre cele două partide proeuropene de opoziție este făcută nu doar pentru prezidențiale, ci vizează și victoria în alegerile parlamentare. Doar așa obiectivul schimbării clasei politice poate fi realizat pe deplin. În opinia lui Vasile Gârneț, o altă inițiativă de așteptat ar fi un apel adresat de Maia Sandu celorlalți concurenți electorali cu viziuni proeuropene și unioniștilor de a se alătura candidatului unic al Opoziției anti-oligarhice. Una peste alta, mesajul de unitate și colaborare pe termen lung adresat de Maia Sandu colegilor din Platforma DA și tuturor celor care vor să învingă „statul captiv”, redând speranța unei schimbări adevărate în R. Moldova, ar putea să atragă chiar mai multe voturi decât simpla însumare a procentelor acumulate de fiecare competitor în parte. E situația clasică în care politica ar contrazice aritmetica, e situația când „unu’ plus unu’” ar putea face trei!, conchide Vasile Gârneț.

Editorialistul Nicolae Negru consideră că Maia Sandu este candidatul proeuropean cu cele mai mari șanse de a ieși în turul doi al alegerilor prezidențiale, după ce Andrei Năstase a părăsit competiția. Iar dacă gestul lui Năstase l-ar repeta Iurie Leancă și Marian Lupu, liderului PAS i-ar rămânea puțin ca să învingă din primul tur, lăsându-l pe Dodon în offside, subliniază autorul. Autorul explică că, deși nu poate atrage un număr câștigător de voturi, prezența lui Leancă în competiție îl favorizează în mod evident pe candidatul PD, Marian Lupu, ceea ce iarăși ridică semne de întrebare privind calitatea de politician independent a președintelui PPEM. Totodată Nicolae Negru este de părere că retragerea președintelui PD, Marian Lupu, din cursa electorală ar fi ca un gest de recunoaștere a „greșelilor” și de regret din partea PD, un „tribut” obligatoriu pentru continuarea cursului european.

Adevărul publică declarațiile Prim-vicepreședintelui PDM, Vlad Plahotniuc, cu privire la Igor Dodon. Vlad Plahotniuc a declarat ieri că Igor Dodon este un tip periculos, iar interesele sale nu au nimic în comun cu interesul național. Plahotniuc spune că socialistul își dorește renunțarea la parcursul european al țării, însă dacă acest lucru se va întâmpla, democratul îl amenință cu „proteste reale”. Politicianul neagă informația că Igor Dodon sau Maia Sandu ar fi oamenii controlați de el. Totodată, acesta a refuzat să spună pe cine ar vota dacă Dodon și Sandu s-ar duela în turul doi, însă a dat de înțeles că sigur nu va fi președintele PSRM, mai scrie Adevărul.

La alegerile din 30 octombrie 2016 s-ar putea înregistra cea mai mică prezență la vot din istoria scrutinelor prezidențiale din Republica Moldova, titrează Timpul. Pentru că există multe temeri cu privire la o eventuală fraudare a competiției, cetățenii care nu vor ieși la vot ar proceda foarte corect, după Timpul, de-ar verifica ulterior dacă într-adevăr nu au votat. Adică, dacă nu a votat altcineva în locul lor. De bine de rău, trăim într-o țară în care totul este posibil și nimic nu mai miră. Este pentru prima dată când moldovenii nu așteaptă alegerile cu sufletul la gură, după cum era până acum, remarcă publicația. Și aceasta se întâmplă din cauza că speranța la o schimbare spre bine nu mai persistă în conștiința nimănui, în condițiile în care rolul președintelui în țara noastră nu este nici câtuși de puțin decisiv, iar candidatul cu cele mai mari șanse la victorie nu se află în relații ostile cu capii guvernării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău