Candidații la parlamentare vor fi obligați să obțină un certificat de integritate, potrivit unui proiect elaborat de PDM

  • 13 Februarie 13:46
Candidații la parlamentare vor fi obligați să obțină un certificat de integritate, potrivit unui proiect elaborat de PDM

Concurenții la alegerile parlamentare, dar și candidații la alte funcții publice vor fi obligați să obțină un certificat de integritate care va fi eliberat de Autoritatea Națională de Integritate, potrivit unui proiect de lege elaborat de deputați ai Partidului Democrat. Experții își exprimă îngrijorarea în privința faptului că această prevedere ar putea crea bariere suplimentare pentru candidați la viitoarele alegeri. 

Necesitatea prezentării așa-numitului certificat de integritate este prevăzută și în modificările Codului electoral operate în vara anului trecut, iar proiectul vine să modifice și legislația conexă, a precizat deputatul PDM Sergiu Sârbu, unul din autorii proiectului.

Documentul va cuprinde informații privind eventualele averi și proprietăți confiscate, incompatibilități, conflicte de interese, anumite limitări și restricții de a ocupa anumite funcții, a declarat Sergiu Sârbu.

„Orice candidat va trebui să depună la setul de documente inclusiv acest certificat de integritate. Nu este o restricție de a candida, este un certificat la fel ca altele, precum declarația de avere sau CV-ul. Nici un organ nu va putea să refuze eliberarea acestui certificat, nu va putea tărăgăna, este un termen maxim de 15 zile.”

Acest certificat este o limitare a dreptului la vot și de a fi votat, a comentat pentru Radio Chișinău experta Centrului de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievshi. Totodată, ea nu exclude că această prevedere ar putea să fie utilizată pentru a se face presiuni asupra unor candidați. 

„Certificatul acesta de integritate este o condiție care afectează dreptul de vot și dreptul de alege. Și mie îmi pare că este o invenție pentru a crea bariere adiționale pentru oamenii care vor să se înscrie în alegeri și pentru ca să aibă o pârghie administrativă. ANI încă nu s-a pus pe picioare și deja i se pune în cârcă așa ceva.”

Deputații PDM au anunțat și despre un proiect de lege pentru punerea în aplicarea unor amendamente care să stimulezefinanciar partidele care promovează femeile la alegeri. Astfel, formațiunile politice care vor avea cel puțin 40% de femei candidate în circumscripții uninominale vor primi suplimente financiare.

Aceste prevederi vin de asemenea să completeze modificările Codului electoral din vara anului 2017 atunci când a fost introdus votul mixt.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
32 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:35 %
Vint:3,1 m/s
Vin
27 °C
Sâm
27 °C
Dum
25 °C
Lun
25 °C
Mar
22 °C

Curs oficial BNM 16 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.7993 -0.1261
USD 16.6137 0.0205
RON 4.0395 -0.0238
UAH 0.6045 -0.0005
RUB 0.2477 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău