Candidații la funcțiile de directori vor susține teste sub supraveghere VIDEO

  • 10 Septembrie 2015 19:00
Candidații la funcțiile de directori vor susține teste sub supraveghere VIDEO

Candidații la funcțiile de directori vor susține testul pentru atestarea competențelor manageriale în cadrul centrelor de Bacalaureat, fiind supravegheați de camere video, la fel ca și absolvenții liceelor.

Propunerea se regăsește în documentul făcut public astăzi de Ministerul Educației, în cadrul unei dezbateri publice.

Testul prevăzut de regulamentul aprobat la inițiativa fostei conduceri a Ministerului Educației ar urma să fie susținut de candidații la funcțiile de directori de școală în cele aproximativ 100 de centre de Bacalaureat. În acest mod, toate atribuțiile privind desemnarea managerilor școlari trec în competența administrațiilor publice locale, eliminând din acest proces Ministerul Educației, a declarat ministrul adjunct al Educației, Cristina Boaghe.

„Testul va fi parte componentă a concursului, nu va fi o etapă eliminatorie stabilită de minister, organizată de către organul local de specialitate în domeniul învățământului. Abia acolo se va decide trecerea la următoarele etape ale concursului”, a constatat Cristina Boaghe.

Totodată, deținătorii titlului de doctori în științe și profesorii cu grad superior nu vor trebui să susțină testul. Alte componente ale concursului vor fi un interviu și prezentarea unui plan de dezvoltare a instituției. Aceste modificări au fost salutate de către actualii directori care dețin interimatul de la 23 martie 2015, de când a intrat în vigoare Codul Educației. Directorul liceului ”Gheorghe Asachi” din capitală, Boris Volosatîi.

„Ce se întâmplă astăzi este un lucru care impune încrederea că reforma în educație va avea loc, din considerente că parte a acestor reforme vor fi cei care de fapt trebuie să o facă. Nu cei care dirijează cu procesul educațional dar cei care sunt la ”coarnele plugului”, a declarat Boris Volosatîi.

Pe de altă parte, reprezentanții societății civile au criticat modul în care au fost desfășurate consultările publice. În opinia președintelui Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului in Moldova, Cezar Gavriliuc, modificările propuse au scopul de a le înlesni actualilor directori calea spre a-și obține funcțiile înapoi.

„Cu cine consultăm noi documentul? Doar cu managerii școlari care sunt direct vizați? eu vreau să văd aici copii, tineri care vor să susțină Bac-ul, vreau să văd părinți, reprezentanți ai societății civile. Atunci când gândim legi și elaborăm regulamente, trebuie să avem în vedere în primul rând interesul superior al copilului, și nu interesul superior al managerului școlar” a declarat Cezar Gavriliuc.

Inițial, actualul ministru al Educației, Corina Fusu, propusese eliminarea testului din cadrul concursului, fapt ce a stârnit mai multe critici din partea societății civile. Menționăm că, potrivit Codului Educației, concursul pentru alegerea managerilor școlari trebuie să demareze până la data de 23 septembrie a.c., după jumătate de an de la eliberarea din funcții a directorilor care nu au fost aleși în aceste funcții prin concurs.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău