Când va fi lansată aplicația electronică care să conțină certificatul COVID și care va putea fi prezentată la cerere, după exemplul mai multor state europene

  • 30 Septembrie 2021 19:55
Când va fi lansată aplicația electronică care să conțină certificatul COVID și care va putea fi prezentată la cerere, după exemplul mai multor state europene

O aplicație electronică care să conțină certificatul COVID și care va putea fi prezentată la cerere, după exemplul mai multor state europene, ar putea fi activată în următoarele zile. Despre aceasta a declarat astăzi prim-ministrul Natalia Gavrilița, la conferința de presă după ședința Guvernului, transmite MOLDPRES.

Oficialul a specificat că acest proiect se elaborează din luna august și este coordonat de vicepremierul pentru Digitalizare și Agenția de Guvernare Electronică. “Se lucrează la această aplicație, care în scurt timp va putea fi activată”, a precizat Gavrilița, potrivit sursei citate.

Șeful Cabinetului de miniștri a explicat în contextul intrării din 1 octombrie a mai multor restricții că “actele care vor permite intrarea în spații închise vor fi fie certificatele de vaccinare, fie certificatele care demonstrează prezența anticorpilor sau lipsa bolii”, iar “verificarea acestora va ține de responsabilitatea angajatorilor sau organizatorilor, care vor putea aplica și sancțiuni”. Totuși, Natalia Gavrilița a îndemnat oamenii să nu lase să se ajungă la măsuri de penalizare. “Să nu așteptăm amenzi, statul nu poate sta în fiecare restaurant sau să dea cu bâta. Trebuie să echilibrăm interesele economice și diminuarea consecințelor bolii. Să fim solidari și să ne gândim și la interesul public”, a relevat premierul.

Totodată, Natalia Gavrilița a îndemnat populația să se vaccineze, aceasta fiind deocamdată cea mai sigură și eficientă soluție de combatere a virusului. Or, în acest sens Guvernul a lansat astăzi un pachet social care vine în sprijinul angajatorilor și angajaților, stimulând, de asemenea, și persoanele care se vor vaccina cu două zile libere plătite.

Conform deciziei din 22 septembrie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), din 1 octombrie intră în vigoare mai multe restricții. Astfel, entitățile publice și private din capitală vor organiza din 1 octombrie regimul de activitate cu introducerea muncii la domiciliu, fie vor opta pentru un program de lucru diferențiat. Potrivit deciziei CNESP, angajatorii din sistemul public și privat vor ajusta programul salariaților care au copii de vârstă preșcolară și școlară la programul de activitate al instituțiilor de învățământ. La fel, în localitățile sub Cod roșu de COVID-19, printre care și capitala, instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online.

Totodată, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente și cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau, respectiv, 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
26
Sun
26
Mon
27
Tue
27
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău