Când va decide CEC în privința alegerilor anticipate. Expert: Bani pentru acest scrutin nu sunt prevăzuți, iar Parlamentul nu poate modifica bugetul din cauza că a fost dizolvat

  • 13 Iunie 2019 14:36
Când va decide CEC în privința alegerilor anticipate. Expert: Bani pentru acest scrutin nu sunt prevăzuți, iar Parlamentul nu poate modifica bugetul din cauza că a fost dizolvat

Comisia Electorală Centrală se va pronunța marți în privința decretului semnat de Pavel Filip privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate la 6 septembrie. În același timp, expertul în domeniul electoral Pavel Postică susține că în condițiile create, practic, aceste alegeri nu pot fi organizate, acestea fiind blocate chiar de hotărârile Curții Constituționale de la sfârșitul săptămânii trecute.

Comisia Electorală Centrală a primit decretul semnat de Pavel Filip privind organizarea alegerilor anticipate, urmând să se pronunțe la ședința de marți, 18 iunie, a declarat pentru Radio Chișinău președinta instituției, Alina Russu. Ea a menționat că după ce va fi stabilit devizul de cheltuieli și Comisia se va asigura în privința existenței resurselor financiare, va fi stabilit programul privind organizarea scrutinului. 

„Prima acțiune care se realizează de autoritatea electorală  este stabilirea devizului de cheltuieli. După confirmarea că sunt banii în bugetul de stat, CEC  purcede la organizarea și desfășurarea scrutinului”, a declarat Alina Rusu. 

În condițiile actuale, alegerile parlamentare anticipate, practic, nu pot fi organizate din lipsa banilor, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Asociației Promo-Lex, Pavel Postică. El a explicat în buget nu sunt prevăzuți bani pentru aceasta, și doar Parlamentul poate modifica bugetului de stat, însă Curtea Constituțională l-a dizolvat.

„Eu nu văd cum la momentul de față aceste alegeri pot fi organizate, din simplul motiv că în Legea bugetului de stat, de unde trebuie să fie alocați bani pentru alegeri, nu sunt prevăzute resurse financiare. Conform Constituției, chiar dacă sunt temeiuri pentru dizolvarea parlamentului, președintele RM într-un termen rezonabil, după consultarea fracțiunilor parlamentare, dizolvă Parlamentul. Adică este lăsată o portiță scurtă de timp pentru ca parlamentul să  pregătească terenul pentru organizarea alegerilor. Adică să  aprobe modificarea bugetului de stat, să aloce bani pentru organizarea alegerilor anticipate. Respectiv, Curtea prin hotărârea pe care a emis-o, practic a blocat activitatea Parlamentului și practic a blocat organizarea alegerilor anticipate pentru că la momentul de față noi nu avem bani în buget pentru organizarea acestor alegeri”, a afirmat expertul. 

Potrivit lui Pavel Postică, Comisia Electorală Centrală ar trebui să înceapă procedurile tehnice pentru organizarea alegerilor cu cel mult 60 de zile înainte de data scrutinului.

Partidul Democrat propune ca alegerile să fie finanțate din banii pe care ar urma să-i primească partidele parlamentare din bugetul de stat.

Amintim că Pavel Filip a semnat, în calitate de președinte interimar, un decret prin care a dizolvat Parlamentul și a stabilit data alegerilor anticipate la 6 septembrie, însă președintele Igor Dodon l-a anulat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău