Canada a anunțat a treia serie de sancțiuni împotriva Rusiei. Premier: "Vrem să ne asigurăm că sufocăm regimul rus!"

  • 26 Februarie 2022 13:03
Canada a anunțat a treia serie de sancțiuni împotriva Rusiei. Premier:

Canada a anunțat "a treia serie de sancțiuni concertate" care îi vizează în mod specific pe președintele rus Vladimir Putin și pe ministrul său de externe, Serghei Lavrov, dar și regimul belarus "care a facilitat această invazie", a indicat vineri, 25 februarie, premierul Justin Trudeau, notează AFP, potrivit ziare.com.

Potrivit sursei citate, Ottawa "sprijină cu fermitate" retragerea Rusiei din sistemul bancar Swift, a mai declarat el, după noile măsuri punitive lansate de Washington și de Uniunea Europeană în special.

"Disprețul președintelui Putin pentru libertate, democrație, dreptul internațional și viața umană trebuie să aibă consecințe", a declarat într-o conferință de presă șeful guvernului canadian.

Justin Trudeau a ținut să sublinieze că "lumea a reacționat într-o manieră fără precedent, unită și coordonată la grava greșeală a lui Vladimir Putin", unul dintre oamenii care, a spus el, "poartă cea mai mare responsabilitate, moartea și distrugerea din Ucraina".

"Costul uman al acestei crize este enorm: lumea este martoră la scene tragice de bombardamente și deplasări masive, președintele Putin provoacă o criză a refugiaților în Europa", a regretat el.

Aceste sancțiuni se adaugă celor ale Statelor Unite, Marii Britanii și Uniunii Europene și intervin după o nouă reuniune a țărilor din G7, vineri.

Sancțiunile împotriva Belarusului vizează 57 de persoane.

"De ce facem asta? Pentru că vrem să ne asigurăm că sufocăm regimul rus!", a declarat ministrul canadian de externe, Mélanie Joly.

Ottawa are 3.400 de soldați canadieni în "stare de alertă maximă" pentru o eventuală desfășurare în Europa, dar NATO "încă nu" a cerut Canadei să-i desfășoare, a precizat ministrul apărării, Anita Anand.

Joi, Canada - care are a doua cea mai mare diasporă ucraineană din lume - a sancționat 58 de persoane și entități rusești și a suspendat toate permisele de export pentru Rusia.

La începutul acestei săptămâni, Ottawa a anunțat o primă serie de sancțiuni: interzicerea tranzacțiilor cu teritoriile separatiste pro-ruse, sancțiuni împotriva parlamentarilor și băncilor ruse și interdicția pentru canadieni de a cumpăra datorii ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău