Calvarul mamelor minore (Ziarul de Gardă)

  • 14 Noiembrie 2013 08:45
Calvarul mamelor minore (Ziarul de Gardă)

REVISTA PRESEI DIN 14 NOIEMBRIE

Ziarul de Gardă publică un reportaj despre calvarul mamelor minore. Peste 1000 de copii născuți de către mame minore sunt înregistrați anual în Republica Moldova, 70 dintre aceștia având mame cu vârsta de până la 15 ani. În același timp, alte peste 1000 de tinere sub 19 ani, avortează. Ziarul de Gardă subliniază și oaltă mare problemă - marginalizarea acestor tinere, care și așa au avut de suferit fie din imprudență, necunoaștere, disperare fie din lipsa de responsabilitate a celor din jur.

Ziarul de Gardă amintește că pe 13 noiembrie 2013, s-au împlinit 13 ani de la decesul politicianului și al eroului național  Gheorghe Ghimpu. Familia sa susține că cifra „13” i-a adus doar ghinion fostului deținut politic. Pe 13 iunie 1972, Gheorghe Ghimpu a fost condamnat la 6 ani de închisoare, ispășindu-și pedeapsa într-un penitenciar cu regim sever al GULAG-ului sovietic, în regiunea Perm. Tot 13 noiembrie 2000, ora 13.00, Gheorghe Ghimpu a încetat din viață după ce „a fost implicat într-un accident organizat”, așa cum susține Zinaida Ghimpu, soția lui Gheorghe Ghimpu.

La Vilnius se va întâmpla ceea ce trebuie să se întâmple, susține într-un interviu din Ziarul de Gardă ambasadorul R. Moldova în Suedia, Finlanda și Norvegia Emil Druc. Mulți ne vor lua cu sperietori de genul „vom fi sufocați de produse de proastă calitate”. De fapt, piața moldovenească se va completa cu diverse produse, va apărea o concurență, o competiție între producători. Vor învinge produsele de calitate, va câștiga anume consumatorul, consideră ambasadorul.

Ucraina joacă ruleta rusească. Moldova, victimă colaterală, titrează Adevărul, care analizează șansele Ucrainei de a semna Acordul de Asociere la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Potrivit cotidianului acestea sunt de 50 la 50, iar un eventual eșec al Kievului va face mult mai dificil parcursul european al Republicii Moldova. În cazul unui astfel de scenariu la Vilnius, presiunile Federației Ruse asupra țării noastre s-ar putea intensifica, susțin experții.

Uniunea Europeană ar putea finanța proiectul de construcție în Republica Moldova a unui depozit de gaze, a anunțat vicepremierul Valeriu Lazăr. Cercetările preliminare arată că acest obiectiv va costa circa 10 miliarde de lei, scrie Adevărul. Ministrul Economiei a spus că depozitul ar putea fi amplasat în apropiere de localitatea Cazaclia. În acest depoziz ar putea fi stocate peste un miliard de metri cubi de gaze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău