Călăuza Familiei

  • 23 Aprilie 2014 17:27
Călăuza Familiei

”Călăuza familiei” este o lucrare deosebită, o Carte a Neamului, care urmează a fi completată de către unul dintre părinți și continuată de copii și de urmași.

Scopul ei constă în promovarea și preluarea deprinderilor bune, a tradițiilor de familie, în asigurarea continuității între generații.

În lucrare își găsesc locul toți cei care au făcut și fac parte dintr-un neam, dintr-o viță, cu detalii despre data și anul nașterii, ziua botezului, numele preotului și al nașilor, aniversarea căsătoriei, hramul casei și al localității, tradiții de familie, preocupări și călătorii. Dar, vom găsi și date despre plecarea dintre cei vii ale tuturor celor care au făcut parte din acest neam, cu indicarea locului de odihnă veșnică.

La 4 septembrie 2012, Călăuza Familiei a primit premiul "Cel mai bun design de carte" la Salonului Internațional de Carte, organizat de Biblioteca Națională.

Între coperțile acestei cărți se află viața unei familii, expusă cu respect față de cei care au fost, și cu dragoste pentru cei care vin. Urmașii vor moșteni această carte ca pe un îndrumător competent și credincios, un instrument care îi va ajuta să-și făurească un mediu sănătos în familie.

La realizarea acestui proiect și-au dat concursul diverși specialiști și oameni de cultură, cu speranța ca materialul prezentat să fie un ghid valoros pentru orice.

Ghidul „Călăuza familiei” vine în ajutorul celor care își pun problema unei bune organizări a vieții și a celor care vor să ducă un mod sănătos de viață.

Lucrarea cuprinde sfaturi și sugestii cuprinse în cinci capitole: Arborele genealogic, Tradiții și sărbători de familie; Grijile zilnice și banii familiei; Sănătatea familiei; Munca și odihna și Imaginea noastră, însoțite de anexe, care vin să descifreze intențiile autorilor și să exemplifice anumite afirmații din conținutul „Călăuzei”.” -- Victoria Popa, Jurnal de Chișinău

”Elementul creștin este prezent permanent în lucrare prin îndemnul pe care-l face deținătorului  să noteze date despre botezurile, cununiile și înmormântările din familie, printre care și biserica și numele preotului, care a săvârșit taina sau slujba prohodului.

Micile secrete ale reușitei în gospodărie își găsesc și ele loc în album, unde tatălui și mamei li se dă sugestia să transmită copiilor idei despre organizarea bibliotecii, dar și despre plantarea pomilor, a viței-de-vie sau chiar despre îngrijirea izvoarelor” .

”Călăuza Familiei este o lucrare original, unicat, un ghid în ajutorul familiilor, care vor să-și cunoască originile și neamul, care vor să ducă evidența tuturor evenimentelor din familie, care intenționează să elaboreze un arbore genealogic dar nu știu cum să o facă, sau nu au timp să caute ajutor specializat, spune Petru Șarcov, directorul Editurii „Cu Drag” la care a apărut „Călăuza familiei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău