Călătorie de suflet la Iași
-
01 Decembrie 2013 15:12
Și pentru că românii nu ar fi fost la fel de mândri de ceea ce sunt fără poveștile și amintirile lui Ion Creangă sau plopii, luceafărul și dorul lui Mihai Eminescu, vă învităm să facem astăzi, cu ocazia acestei frumoase sărbători, o mică incursiune în locurile unde s-au născut ”Smărăndița popii”, ”Mătușa Mărioara” și a sunat cu…
Și pentru că românii nu ar fi fost la fel de mândri de ceea ce sunt fără poveștile și amintirile lui Ion Creangă sau plopii, luceafărul și dorul lui Mihai Eminescu, vă învităm să facem astăzi, cu ocazia acestei frumoase sărbători, o mică incursiune în locurile unde s-au născut ”Smărăndița popii”, ”Mătușa Mărioara” și a sunat cu jale buciumul ”Seara pe deal”.
Doar câțiva kilometri și două puncte de control îi despart pe românii de pe o parte și alta a Prutului. După ce ne-am prezentat pașapoartele, am dat asigurări că nu avem asupra noastră arme, droguri și mai mult de 10 mii de euro, am fost liberi să trecem frontiera în Țară.
"Înaintea noastră, divers multicolor, pitoresc și poetic, se desfășoară Iașul cel bătrân, leagănul cărturarilor, al unirii, al ideilor și mișcărilor generoase, Iașul amintirilor și legendelor, Iașul fantomelor romantice” cum îl descria Mihail Sadoveanu.
Ne-am oprit în Parcul Copou, lângă teiul, acum bătrân, sub care obișnuia să se odihnească sau să aștearnă pe hărtie versuri de dor marele Eminescu și i-am întrebat pe ieșeni prin ce se face deosebit orașul lor.
Cu o populație de aproximativ 290 de mii de persoane, Iașiul rămâne orașul marilor idei, al primei mari uniri, al primei universități românești, al primului muzeu literar și al primului Muzeu de Istorie Naturală. Orașul Iași a fost capitala Țării Mold ovei în perioada 1564-1 859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite și capitala Români ei între19 16-191 8.
Românii de dincolo de Prut deplâng desprinderea Basarabiei de țară.