Caisele sunt printre cele mai solicitate fructe pe piața externă. USAID/APM recomandă agricultorilor moldoveni că cultive anumite soiuri
-
08 Iulie 2020 08:30
Caisele sunt printre cele mai solicitate fructe pe piața externă, iar producerea lor poate deveni o activitate profitabilă pentru fermierii din Republica Moldova, susțin experții proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova (USAID/APM), comunică MOLDPRES.
Conform sursei citate, în Republica Moldova livezile de cais constituie doar 3,5 mii de hectare, amplasate în mare parte în zonele de Sud, Sud-Est și Centru. În anul 2019, producția globală de caise în Republica Moldova a fost de circa 15 mii de tone, însă în 2020, din cauza condițiilor climaterice, producția de caise s-a redus considerabil.
Specialiștii USAID/APM recomandă agricultorilor moldoveni livezi intensive cu soiuri noi ca Tsunami, Big Red, Kyoto, Lady cot, Faralia, Farbaly.
În anul curent, Asociația Moldova-Fruct, cu suportul APM și în parteneriat cu Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare și Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante au inițiat testarea soiului Lady Cot și a portaltoiului Wavit, care au fost deja incluse în Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova, iar în 2021 acest proces va fi inițiat pentru alte nouă soiuri de cais: Pinkot, Pricia, Farlis, Alice Col, Anegat, Digat, Gilgat, Iziagat, Jengat.
Conform datelor statistice, actualmente, recolta medie de caise în livezile clasice din Republica Moldova este de 3-6 tone de fructe per hectar, comparativ cu livezile intensive irigate, unde recolta medie este de circa 20 tone per hectar.