Cadrul legal privind controlul și auditul intern public a fost ajustat la standardele UE. DANIEL IONIȚĂ: Este nevoie de o susținere politică și de leadership la vârful instituțiilor

  • 12 Septembrie 15:15
Cadrul legal privind controlul și auditul intern public a fost ajustat la standardele UE. DANIEL IONIȚĂ: Este nevoie de o susținere politică și de leadership la vârful instituțiilor

Cadrul legal privind controlul și auditul intern public a fost ajustat la standardele UE, datorită unui proiect de twinning, realizat cu sprijinul administrațiilor din Germania și România, a declarat astăzi șeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

De asemenea, el a arătat că s-a îmbunătățit și activitatea controlorilor și auditorilor interni ai ministerelor. Totuși, a menționat diplomatul european, mai există un șir de provocări, legate inclusiv de lipsa de personal.

„Vor fi necesare eforturi suplimentare pentru continuarea reformelor după finalizarea proiectului. În primul rând – insuficiența de personal în cadrul unităților de audit și control intern în cadrul ministerelor și agențiilor. În al doilea rând – implementarea unui audit și control modern cere o schimbare o schimbare la nivel de cultură, ceea ce necesită timp.”

Este esențial ca recomandările experților să fie puse în aplicare ca să fie evitate întârzierile și să fie oferite resursele umane necesare, a menționat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Este nevoie de o abordare sistemică și sustenabilă a reformelor prin pași siguri, chiar dacă acești pași sunt mici. Este nevoie de o susținere politică și de leadership la vârful instituțiilor. Chiar dacă vrem, lucrurile bune nu se pot întâmpla peste noapte. Este nevoie, în astfel de proiecte, de răbdare și perseverență.”

Proiectul implementat de Ministerul Finanțelor, cu sprijinul administrațiilor din Germania și România, a fost lansat în urmă cu doi ani, grație suportului financiar al Uniunii Europene.

România prin Ministerul Finanțelor Publice a fost lider junior de proiect, Germania prin BVA fiind liderul de consorțiu. Partea germană a cooptat după începerea proiectului experți și din administrațiile din Letonia, Slovenia, Croația, Estonia, Olanda. 

Perioada de implementare a proiectului a început in 24 septembrie 2017 și urmează să se încheie în data de 23 septembrie 2019.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
10 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:5,7 m/s
Fri
10 °C
Sat
14 °C
Sun
11 °C
Mon
8 °C
Tue
12 °C

Curs oficial BNM 14 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2824 0.0492
USD 17.5159 0.0597
RON 4.0479 0.0093
UAH 0.7202 0.0069
RUB 0.2724 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău