Cabinetul de miniștri a adoptat decizia de a majora stocurile de gaze

  • 31 Mai 12:58
Cabinetul de miniștri a adoptat decizia de a majora stocurile de gaze

Guvernul a adoptat, în ședința de astăzi, mărirea stocurilor de securitate de gaze, de la 22,8 milioane m3 la nivelul de 45,6 milioane m3, sau de la 4 zile de consum mediu în perioada de iarnă la 8 zile.

„Aceste stocuri sunt destinate pentru consum doar în situații excepționale și nu se referă la toate stocurile pe care le are Energocom. Este vorba despre creșterea treptată a securității energetice și urmează să ajungem până la stocuri de 10 zile de consum mediu în perioada de iarnă”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În 2016, conform Legii nr. 108 cu privire la gazele naturale, Guvernul stabilește anual cantitatea exactă de gaze care urmează a fi constituită în calitate de stocuri de securitate. Dar stocurile de securitate de gaze au fost create pentru prima dată anul trecut, în contextul crizei energetice, fiind depozitate în Ucraina și România. Executivul a desemnat Societatea pe Acțiuni Energocom în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate.

Hotărârea de Guvern prevede că aceste stocuri se vor crea până la 1 octombrie 2023, costurile urmând a fi acoperite prioritar din contul contribuțiilor financiare achitate de furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,52
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:6,17 m/s
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
23
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău