Ca să scape definitiv de Memorandumul Kozak, Chișinăul trebuie să vorbească și să demonstreze rolul agresiv pe care l-a avut Rusia în declanșarea războiului din 1992 împotriva independenței R. Moldova (Revista presei)

  • 11 Decembrie 2023 09:51
Ca să scape definitiv de Memorandumul Kozak, Chișinăul trebuie să vorbească și să demonstreze rolul agresiv pe care l-a avut Rusia în declanșarea războiului din 1992 împotriva independenței R. Moldova (Revista presei)

Digitalizarea tuturor serviciilor publice din R. Moldova ar putea contribui la combaterea corupției la nivel național, scrie ZDG. Aceasta ar permite cetățeanului simplu să utilizeze serviciile instituțiilor on-line într-un mod mai rapid, transparent și sigur. Expertul în digitalizare de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, fostul ambasador al R. Moldova în Estonia, Victor Guzun, a vorbit în cadrul PodcastZdCe despre necesitatea transformării digitale a serviciilor publice din țara noastră în lupta cu corupția.

Invitat la Podcast ZdCe, Victor Guzun a explicat de ce este importantă transformarea digitală, care prevede „reingineria tuturor proceselor, nu doar transferarea unui proces din format de hârtie în format online, ci și regândirea proceselor”. Acesta a evidențiat numărul mic al platformelor de servicii parțial digitalizate. Este vorba despre 286 de servicii online, din cele 716 servicii publice totale. „Avem două categorii de servicii digitalizate, care au o parte componentă a oferirii de servicii digitale, de exemplu doar solicitarea, primirea sau intermedierea unui serviciu. Și avem în jur de 36 de servicii, în acest moment, care sunt complet digitalizate. Acest lucru înseamnă că toate procesele: aplicarea pentru obținerea serviciului, plata pentru el, recepționarea serviciului final poate fi făcut online”.

Portalul Anticorupție anunță despre mai puține cazuri de corupție în rândul polițiștilor și explică care este cauza. Serviciul Protecție Internă și Securitate al Ministerului de Interne a pornit, de la începutul anului curent, 49 de cauze penale pe numele angajaților MAI suspectați de acte de corupție. Numărul politiștilor cu probleme de integritate este în scădere cu 40 la sută în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022. 

Din numărul total al cauzelor penale instrumentate de SPIA, 42 sunt la etapa de urmărire penală, cinci cauze au fost transmise în judecată, iar una a fost clasată.

MAI susține că în 2023 a crescut și numărul angajaților care denunță, din proprie inițiativă, încercările de corupere asupra lor. În acest sens, în 2023, 148 de angajați au depus rapoarte, în timp ce în 2022 au fost înregistrate doar 71 de cazuri. 

Mold-Street scrie despre  asistența externă a primită Republica Moldova în 9 luni ale anului 2023. În primele trei trimestre ale acestui an, debursările din granturile și împrumuturile externe pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova au constituit circa 7,55 miliarde lei, arată datele Ministerului Finanțelor. Potrivit Ministerului Finanțelor volumul intrărilor de granturi și împrumuturi în primele 9 luni ale anului 2023 au fost cu circa 2,1 miliarde lei mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut (9,67 miliarde lei), și cu 1,85 miliarde lei mai puțin decât a fost planficat.

Nicolae Negru remarcă în editorialul său din Ziarul Național faptul că  recentul summit OSCE de la Skopje, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, și-a amintit și a elogiat Memorandumul Kozak, învinuind Occidentul de torpilarea acelei inițiative ruse care prevedea reglementarea conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova, legalizarea aflării trupelor ruse pe teritoriul ei și dreptul de veto pentru Tiraspol (adică Moscova) asupra politicii interne și externe a Chișinăului. Au trecut 20 de ani de atunci, dar Kremlinul nu poate uita acel eșec epic, răsunător. Potrivit lui Nicolae Negru, ca să scape definitiv de Memorandumul Kozak, Chișinăul trebuie să vorbească și să demonstreze rolul agresiv pe care l-a avut Rusia în declanșarea războiului din 1992 împotriva independenței Republicii Moldova. Există suficiente mărturii și documente în acest sens. Publicistul recomandă cu acest prilej cartea scriitorului transnistrean Vlad Grecu „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari”, publicată la editura Prut și lansată, vinerea trecută, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chișinău. Riscul revenirii la Memorandumul Kozak nu poate dispărea atâta timp cât cetățenii noștri nu vor cunoaște ce s-a întâmplat cu adevărat în 1992, cât timp în manualele noastre de istorie se va scrie despre războiul din 1992 în doar câteva rânduri, ca despre un război civil. În asemenea condiții, sacrificiul veteranilor, a voluntarilor care și-au apărat patria, independența ei în fața agresiunii rusești se poate pierde în van, bate alarma Vlad Grecu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău