CA au aplicat în ședința de astăzi, 21 aprilie, amenzi de până la 18 mii de lei, în total fiind sancționate 10 televiziuni

  • 21 Aprilie 2023 14:10
CA au aplicat în ședința de astăzi, 21 aprilie, amenzi de până la 18 mii de lei, în total fiind sancționate 10 televiziuni

Mai mulți furnizori de servicii media au fost amendați de către Consiliul Audiovizualului (CA) pentru nerespectarea cotelor obligatorii de programe audiovizuale locale, inclusiv în orele de maximă audiență și în limba română. Pentru încălcarea prevederilor Codului Serviciilor Media Audiovizuale, membrii CA au aplicat în ședința de astăzi amenzi de până la 18 mii de lei, în total fiind sancționate 10 televiziuni, scrie Radio Chișinău.

„Exclusiv TV”,  „PRO TV CHIȘINĂU”, „Canal Regional”, „ITV”, „Moldova-2”, „Cotidianul TV – CTV, „PEH TV”, „N4” și GLOBAL 24” sunt televiziunile amendate pentru nerespectarea prevederilor legale privind normele de programe locale stipulate în Codul serviciilor media audiovizuale. De asemenea, nu au fost respectate cotele de programe locale în perioada de maximă audiență și în limba română, a spus autoarea monitorizării Svetlana Secrieru:

„Canal regional a realizat 33 de ore, 39 min și 29 secunde (produs autohton), iar cele în limba română au constituit mai puțin de 80%, iar cele din prime time – mai puțin de 75%. Cotidianul TV, rezultatele controlului au testat doar 5 ore, 20 minute, 47 secunde de programe locale. Cele difuzate în limba română fiind în volum mai mare de 80%, iar cele din prime time – mai puțin de 75%. N4 - rezultatele controlului au testat 43 ore 22 minute și 57 secunde, programele în limba română fiind difuzate în limite legale, iar cota celor din prime time într-un volum mai mic de 75%. Global 24 au realizat 107 ore, 17 min, 49 secunde de programe locale. Cele în limba română fiind difuzate într-o proporție mai mică de 80%”, a spus autoarea monitorizării Svetlana Secrieru.

Canalul Cinema 1 nu a respectat concepția generală a serviciului media audiovizual, având încălcări grave la respectarea grilei de programe, a spus autorul monitorizării, Vasile Pleșca:

„În urma monitorizării serviciului audiovizualului Cinema 1 la capitolul respectării concepției generale, au fost atestate devieri de la  concepția generală a serviciului de programe, aprobat de CA. Astfel, la compartimentul producției audiovizuale ale altor producători indică 32,24% programe audiovizuale realizate de producătorii independenți aflați sub jurisdicția Rep. Moldova. Însă de la urmarea controlului s-au atestat 5% de  la producătorul TV Content SRL”,  a spus autorul monitorizării, Vasile Pleșca.

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu a precizat în ședință că Cinema 1 se află la a doua examinare, iar pe partea de concepție se atestă în continuare încălcări grave cu multiple devieri de la propriile politici.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău