Bustul lui Vasile Stroescu, primul președinte al Parlamentului României Mari, mare patriot și filantrop, a fost inaugurat la Edineț (FOTO/VIDEO)

  • 13 Aprilie 2022 15:48
Bustul lui Vasile Stroescu, primul președinte al Parlamentului României Mari, mare patriot și filantrop, a fost inaugurat la Edineț (FOTO/VIDEO)

Un bust al lui Vasile Stroescu, mare patriot și filantrop român din Basarabia, artizan al Unirii de la 1918 și primul președinte al Parlamentului României Mari, a fost inaugurat astăzi, 13 aprilie, în nordul R. Moldova, la Edineț. La eveniment, a participat Excelența Sa, domnul Petrișor Dumitrescu, Consul general al României la Bălți. Serviciul divin a fost oficiat de PS Antonie, Episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei a Patriarhiei Române.

De asemenea, au fost prezenți deputatul în Parlamentul R. Moldova, Vaseile Șoimaru, președintele AO PRO BASARABIA și BUCOVINA, Onești, Bacău Constantin Rusanovschi, vicepreședintele Asociației Istoricilor, Ion Negrei, profesori, elevi, medici, muzeografi, oameni de cultură etc. 

Acțiunea a avut loc gratie contribuției AO MONUMENTUM și Primăriei Edineț.

 

O figură marcantă în istoria, cultura și învățământul românesc, basarabeanul Vasile Stroescu, este primul președinte al Parlamentului României Mari, mare patriot și filantrop. 

Vasile Stroescu provenea dintr-o familie veche românească, s-a născut în județul Hotin, în satul Trinca (Edineț), a făcut școală la Chișinău, apoi la Odessa, Moscova, Petersburg, Berlin. A fost judecător la Tribunalul din Hotin, apoi s-a mutat la Brânzeni. A fost un bun  administrator al moșiilor moștenite, pe care le-a pus în serviciul țării, în folosul țărănimii. Spiritul filantropic era o caracteristică a familiei sale, a făcut donații pentru școli, spitale, biserici, pentru tipărirea cărților.

A sprijinit apariția, în 1913, a publicației „Cuvânt moldovenesc”.  A fost și președinte de onoare al Partidului Național Moldovenesc (1917), primul președinte al Parlamentului României Mari, fiind apreciat pentru lupta sa pentru realizarea idealului național, fiind în același timp și cel mai în vârstă dintre reprezentanții Sfatului Țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău